Babiš junior „zastaven“, policie ho však ještě pozve

11.02.2020 8:21

Reportéři ČT novináře Marka Wollnera se v souvislosti s rozhodnutím státního zástupce Jaroslava Šarocha zastavit stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo rozhodli případ znovu zrekapitulovat. Šaroch podle Wollnera případ uzavřel „velmi podivně“. Promluvili reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík, jejichž reportáž v pořadu Zvláštní vyšetřování na serveru Seznam Zprávy přinesla v listopadu předminulého roku otázky ohledně údajného únosu Andreje Babiše mladšího na Krym. A přišlo též upozornění, že Babiše juniora ještě jeden výslech čeká.

Babiš junior „zastaven“, policie ho však ještě pozve
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci komentuje kauzu Čapí hnízdo.

Anketa

Chcete od českých umělců, aby vás vzdělávali a vychovávali?

1%
98%
hlasovalo: 36052 lidí
Podle Wollnera státní zástupce Jaroslav Šaroch minulý týden uzavřel případ stíhání Andreje Babiše juniora „velmi podivně“. Narážel zejména na to, že Babiše policie nikdy ani nevyslechla. „Cesta k tomu byla poměrně klopotná – vedla od Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech přes válečné území na Ukrajině v doprovodu manžela ošetřující lékařky až po únik do Švýcarska. Dramatický případ muže, kterého do kauzy Čapí hnízdo zatáhl jeho otec, nynější premiér Andrej Babiš,“ rekapituloval. 

V pořadu vystoupili i autoři reportáže o synovi premiéra Sabina Slonková a Jiří Kubík. Právě jejich reportáž v pořadu Zvláštní vyšetřování na serveru Seznam Zprávy odstartovala celou kauzu, jež týdny hýbala v Česku politickým děním. 

Andreje Babiše mladšího objevili reportéři ve Švýcarsku. „Pozitivně si pamatuji, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisoval. Nevěděl jsem vůbec, co podepisuji,“ uvedl jim tehdy Babiš mladší. Mimo jiné také přiznal, že po zahájení trestního stíhání jeho otec chtěl, aby zmizel, a on se tak ocitl až na Krymu. Tam byl podle svých slov, jež zaslal policii, unesen.

Reportéři Slonková a Kubík při pátrání využívali nejrůznějších technik. Když se pokoušeli sehnat Babiše mladšího, poslali například do domu ve Švýcarsku, kde by měl být, zvukaře s dopisem. „Neseš dopis pro pana Babiše,“ řekl mu Kubík. „Budeš tak hodnej a obejdeš ten barák,“ sdělila Slonková.

„Dostal jsem se dovnitř. Ale problém byl, že se ty brýle vybily. Na schránce je napsáno Andrej Babiš a Beatrice Babišová. Bude to tak jeden ze čtyř těch bytů,“ vyprávěl pak zvukař. Poté, když Slonková s Kubíkem míří do domu, ujišťují se, zda mají zapnuté mikrofony. Díky sousedovi skutečně nacházejí byt, kde jim otevírá paní Babišová. Vše je natáčeno skrytou kamerou. Babišová pak uvedla, že Babiš junior je nemocný. „Nemyslím si, že je dobré se vracet k tomu,“ podotkla v reportáži Babišová k tomu, jak Babiš junior psal dopis z Krymu o únosu.

Najednou se za jejími zády objeví sám Babiš junior a oba reportéry pozdraví. „Jak nás našli?“ zeptal se Babišové syn. „Půl roku nám to trvalo,“ odpovídají reportéři a omlouvají se oběma, že je vyrušili. „Nechceme se k tomu vracet. Nechceme tátovi dělat nějakou ostudu,“ sdělil Babiš udivujíc se, že se o jeho dopisu policii v Česku psalo.

„To podle mě nebyl nápad mýho táty mě vzít na Krym,“ svedl Babiš junior vinu na jistou osobu – pana Protopopova, jenž pro jeho otce pracuje. „Já se toho člověka trochu bojím, takže nechci problémy. Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda,“ podotkl Babiš junior s tím, že Protopopov zneužil toho, že byl jeho pečovatelem. Mělo mu být řečeno, že půjde na prázdniny.

Následně Babiš junior uvedl, že je schopen komunikovat, zdravotně se cítí v pořádku. Negoval tak posudek, jenž na jeho osobu byl vystaven.

Poté se již Babiš junior loučí, s reportérkou si ještě vyměňují e-maily, neboť se zajímá o článek pojednávající o únosu. O kauze Čapí hnízdo však hovořit nechce, hovoří o strachu z Protopopova.

Premiérův syn poslal předloni v lednu policii e-maily, v nichž psal, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen na Krym. Policisté z Prahy 1 pak ale prověřování případu ukončili, žádný zločin se podle nich nestal, za chybu byli kázeňsky potrestáni. Případ únosu později policie znovu otevřela. Premiér nařčení popřel, jeho syn podle něj trpí schizofrenií.

Právě manželka podnikatele Petra Protopopova nyní pracuje na Ministerstvu zdravotnictví, podle reportérů „ovládaném hnutím ANO“. Podle Kubíka chtěla Protopopová zabránit tomu, aby byl Babiš junior stíhán.

Reportéři však ohledně nových informací příliš nepochodili. Šaroch odmítl informace reportérům sdělit s tím, že se mají obrátit přímo na mluvčího.

Upozorňují však, že Babiš má být ještě vyslechnut jako svědek v kauze svého otce. Může však i odmítnout vypovídat.

Šaroch loni v srpnu zastavil stíhání všech obviněných včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho rodiny. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ale v prosinci rozhodl, že stíhání premiéra a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové bude pokračovat. Zároveň však potvrdil zastavení stíhání Babišovy manželky Moniky, dcery Adriany Bobekové, švagra Martina Herodese a bývalého člena představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Josefa Nenadála.

Podstatou případu je, že farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svěřenských fondů. Premiér dlouhodobě obvinění odmítá.

Babiš mladší žije ve Švýcarsku, jeho případ vyloučila policie k vlastnímu řízení loni v březnu, protože se nedařilo ho vyslechnout.

Šaroch stíhání původně zastavil zejména proto, že se nepodařilo opatřit důkazy o tom, že by obvinění uvedli v žádosti o poskytnutí dotace nepravdivé údaje, nebo by takové údaje zamlčeli. Protože akcie společnosti byly akciemi na majitele, nebylo možné podle Šarocha také prokázat, kdo je v době podpisu smlouvy o poskytnutí dotace vlastnil. Nepodařilo se také prokázat, že by farma Čapí hnízdo v době od podání žádosti o dotaci do podpisu smlouvy nebyla nezávislým podnikem. Zároveň ji podle něj nebylo možné posoudit jako propojenou s Agrofertem.

Stíhání bylo nyní zastaveno proto, že skutek není trestným činem. Část týkající se premiérova syna byla z hlavní části případu vyloučena loni na jaře. Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání přezkoumá nejvyšší státní zástupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…