Babiš má s dotacemi skutečně velký problém, tvrdí Respekt. A vytáhl důkaz

01.12.2018 15:58

Český premiér Andrej Babiš (ANO) má prý opravdu velký problém. Týdeník Respekt má k dispozici text Evropské komise, kde se jasně mluví o střetu zájmů českého premiéra. Babiš má prý teď jen tři možnosti. Buď se jasně odstřihnout od Agrofertu, nebo nečerpat pro Agrofert dotace, nebo odejít z politiky. Jiné cesty prý není.

Babiš má s dotacemi skutečně velký problém, tvrdí Respekt. A vytáhl důkaz
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Společnost Agrofert nemá nárok na miliardy korun z dotací EU, pokud je majitel společnosti českým premiérem. Andrej Babiš sice formálně Agrofert nevlastní, protože byl převeden do svěřenského fondu, jenže podle EU to nestačí.

„Posudek právníků EK konstatuje, že Andrej Babiš je v pozici takzvaného beneficienta – tedy laicky řečeno někoho, kdo má prospěch z fungování svěřenských fondů, do nichž loni svůj Agrofert vložil. ‚Smyslem fondů je řídit společnost Agrofert a Agrofert group a chránit zájmy zakladatele fondů (tedy pana Babiše),‘ konstatuje dokument. Dále pak uvádí, že v takové situaci nehraje roli, jestli Babiš nyní fungování Agrofertu nějak ovládá. Důležité je, že má zájem na tom, aby se fondům a firmě dařilo. To je podle stanoviska naplněn ‚hospodářský zájem‘ ze zmíněného článku finančního nařízení.“

Pokud někdo pochybuje o Babišově střetu zájmů, má si uvědomit, že jednou z klíčových osob fondu je jeho manželka Monika Babišová.

Pokud chce Babiš situaci vyřešit, má prý v podstatě tři možnosti. Buď se musí od Agrofertu jasně odstřihnout, nebe Agrofert nemá čerpat evropské dotace, nebo musí Babiš odejít z politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…