Babiš mluvil po telefonu s Ficem, hodnotili rozdělení federace

01.01.2018 12:34

Premiéři Česka a Slovenska Andrej Babiš a Robert Fico dnes telefonicky mluvili u příležitosti 25. výročí rozdělení Československa. Shodli se, že obě země spojují nadstandardní vztahy. Je podle nich důležité, aby oba státy spolupracovaly v rámci regionálních uskupení i na půdě mezinárodních institucí. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí české vlády Barbora Peterová. Zprávu přinesla ČTK.

Babiš mluvil po telefonu s Ficem, hodnotili rozdělení federace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Premiéři podle Peterové diskutovali zejména o vztahu obou zemí a významných výročích, které si letos Česká republika s Slovensko připomínají. „Shodli se na tom, že obě země stále spojují nadstandardní vztahy na všech úrovních,“ uvedla. Shodli se také na potřebě spolupráce v regionálních i mezinárodních uskupení.

„Telefonát se slovenským předsedou vlády byl přátelský a velmi otevřený,“ uvedl Babiš. Připomněl, že 5. ledna zavítá do Bratislavy, kde se s Ficem setká. „Je dobrou tradicí, že nový český premiér jezdí na svou první zahraniční cestu na Slovensko,“ poznamenal.

Fico na svém facebookovém profilu napsal, že Babišovi poděkoval za 25 roků „nádherného sousedského soužití“. „Naše země ukázaly 1. ledna 1993 celému světu nevídaný příklad klidného rozdělení federální republiky a vzniku dvou samostatných států,“ dodal.

Česká republika a Slovenská republika vznikly před 25 lety. Ukončily tak existenci společného státu Československa. Ten vznikl 28. října 1918, letos si tak obě země zároveň připomenou 100 let od jeho založení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…