Babiš na jednání bezpečnostní rady přijde. Navzdory tomu, že Šlachta pozvání nedostal

14.06.2016 11:41

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš přijde na večerní zasedání Bezpečnostní rady státu, i když premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevyslyšel jeho přání, aby byl pozván i elitní detektiv Robert Šlachta. Pokládá to ale za chybu, právě Šlachta jako hlavní aktér sporu by podle něj měl říct, co se stalo.

Babiš na jednání bezpečnostní rady přijde. Navzdory tomu, že Šlachta pozvání nedostal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

„Já nevím, proč nebyl pozván, to je podle mě hlavní aktér a od něho bychom se měli dozvědět, co se vlastně stalo,“ řekl Babiš ČTK. Podle Sobotky byli pozváni ti, o které požádali ministři vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO).

Babiš označil nepřítomnost Šlachty za špatnou informaci. Na bezpečnostní radu, kterou svolal premiér kvůli sporům o reorganizaci policie, ale určitě přijde. V minulých dnech podmiňoval svou účast pozváním detektiva.

Na jednání přijedou i vrchní žalobci

Na večerní jednání byli podle tiskového odboru Strakovy akademie pozváni vedle stálých členů Pelikán, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, její olomoucký kolega Ivo Ištván a policejní prezident Tomáš Tuhý s náměstkem Zdeňkem Laubem.

Změny v organizační struktuře policie vyvolaly ostré hádky ve vládní koalici, napětí v policejním sboru a do konfliktu se zapojili i žalobci. V pondělí kvůli sporům hovořil s Babišem a před ním s Chovancem a šéfem policie Tuhým prezident Miloš Zeman. Podle Babiše chce prezident společnou schůzku s Chovancem a Babišem a názor si udělá po středečním setkání s nejvyšším státním zástupcem, který se ke změnám vyjadřuje kriticky.

Ke kauze možná promluví Ovčáček

Chovanec podporuje záměr policejního vedení, aby se protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu. Babiš plán kritizuje jako nepřipravený a vedený snahou odstranit šéfa ÚOOZ Šlachtu, který v pátek rezignoval a oznámil odchod do civilu. Pokud Chovanec podepíše reorganizaci před středečním koaličním jednáním, jak avizoval, bude Babiš požadovat jeho demisi.

K tématu se dnes zřejmě vyjádří prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. V poledne má jednat předsednictvo ANO. Zeman podle Babiše vyzval ministry ANO, aby kvůli změnám v policii neodcházeli z vlády. ANO se rozhodne po jednání bezpečnostní rady a koalice, dodal vicepremiér. Koaliční dohodovací jednání, které vyvolalo hnutí ANO, bude ve středu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …