Babiš odhalil pravdu: Takovéhle ,,brikule” mu Hamáček s Petříčkem dělali kvůli paktu OSN o uprchlících. Dokonce...

19.12.2018 7:10

Premiér Andrej Babiš se velmi důrazně ohradil proti tvrzením, že vláda za zády občanů podpořila Pakt o migraci, ačkoliv veřejně slibovala, že jej odmítne. Při té příležitosti odhalil několik zajímavostí ze zákulisí vlády.

Babiš odhalil pravdu: Takovéhle ,,brikule” mu Hamáček s Petříčkem dělali kvůli paktu OSN o uprchlících. Dokonce...
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Nedorozumění vzniklo na základě toho, že OSN v jednom týdnu projednává dva dokumenty, týkající se migrace. Tím prvním je tzv. Marrákešská úmluva neboli úmluva o migraci. Ta se má projednávat ve středu, a Česká republika ji odmítne.

Anketa

Měl by Tomáš Petříček i nadále být ministrem zahraničí?

3%
97%
hlasovalo: 20727 lidí

Jak premiér Babiš odhalil, ministr zahraničí Tomáš Petříček, jehož podřízení budou vládu na jednání zastupovat, původně proti úmluvě, kterou odmítá i řada dalších zemí, hlasovat nechtěl. Dokonce prý ani nenahlásil dopředu nesouhlas, což se v případě odmítavého stanoviska dělá. Na vládě prý tvrdil, že se chce pouze zdržet hlasování.

To však premiér rázně odmítl a usnesením vlády Petříčka zavázal, aby v OSN hlasoval proti úmluvě. „Stále platí, že osobně mám na věc naprosto jiný názor než ministr zahraničí,“ dodal k tomu premiér na svém facebooku.

Na tiskové konferenci ve Vídni premiér ještě upřesnil, jak výstup ministrů za ČSSD na jednání vlády vypadal: „Byla velká debata na vládě. Pan ministr Tomáš Petříček a pan vicepremiér Jan Hamáček s tím měli velký problém a museli jsme k tomu nakonec i přerušit vládu,“ uvedl premiér.

Jednání k tématu mezi ministry mělo být velmi vyhrocené. Petříček s Hamáčkem prý stále opakovali, že ČR má závazky z mezinárodních smluv a že prý OSN rozlišuje mezi uprchlíky a migranty.

„Nakonec se přijalo usnesení, že tato zpráva nemá na Českou republiku žádný vliv. Je to nezávazný dokument, nemá vliv na migrační politiku,“ dodal premiér.

Jenže v pondělí se též projednávala Zpráva vysokého komisaře OSN o uprchlících. Ta nemá žádné závazné důsledky, je to pouze nezávazná rezoluce. Tuto rezoluci Česká republika nakonec podpořila.

Jak píše Babiš, stalo se tak na základě tlaku ministrů Petříčka a Hamáčka z ČSSD, kteří na jednání vlády prosadili souhlasné stanovisko. Petříček s Hamáčkem kvůli tomu podle něj dokonce přerušili pořadí bodů probíhajícího jednání vlády.

Ministr Petříček si to nenechal líbit, a následně vystoupil s prohlášením, že mezi migrantem a uprchlíkem je zásadní rozdíl a uprchlíky byli například Čechoslováci, kteří emigrovali po roce 1968. Proto je podle něj vhodné zprávu o uprchlících podpořit.

„Vláda na svém včerejším zasedání schválila usnesení, kterým mě v New Yorku zavázala hlasovat proti globálnímu kompaktu o migraci a podpořit rezoluci Vysokého představitele OSN pro uprchlíky, která odkazuje také na globální pakt o uprchlících, který je pro českou migrační politiku bez jakýchkoliv dopadů,“ řekl Petříček.

„Uprchlíci jsou lidé, kteří ve strachu o život nebo zdraví sebe a svých blízkých kvůli původu, politickým názorům nebo třeba občanské válce museli odejít ze svých domovů. Těm Česká republika bude pomáhat,“ napsal navíc ministr Petříček na Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…