Babiš otočil? Po schůzi s Leyenovou chce bojovat s globálním oteplováním

30.07.2019 12:11

I když ještě v červnu premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdil, že uhlíková neutralita je nesmysl, nyní už to takto direktivně nezamítá. Uvedl to po setkání s příští šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Zprávu přinesl server iRozhlas.cz.

Babiš otočil? Po schůzi s Leyenovou chce bojovat s globálním oteplováním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Ursula von der Leyenová totiž zařadila přísnější boj proti klimatickým změnám mezi své priority. A tak i Babiš připustil, že by Česko mohlo souhlasit s dosažením klimatické neutrality do roku 2050. „Uhlíková neutralita nás bude stát dost peněz, musíme investovat miliardy a máme nějaké představy, jak bychom mohli získat dodatečné fondy,“ uvedl Babiš a zároveň zdůraznil, že je důležité, aby i Čína, Indie, Rusko a Spojené státy respektovaly klimatickou dohodu z Paříže. 

Anketa

Babiš navrhuje do Evropské komise znovu Věru Jourovou. Co na to říkáte?

hlasovalo: 12444 lidí

Původní text ZDE.

Přitom ještě v červnu Babiš označoval uhlíkovou neutralitu za nesmysl. Tehdy uvedl, že si neumí představit, že by v roce 2050 nebyly žádné emise. Mínil také, že by se Unie měla spíše soustředit na krátkodobější klimatické cíle stanovené k roku 2030.

Začátkem července již pak připouštěl, že se Česko obecně přiklání k ambiciózním klimatickým cílům Evropské unie. Zároveň však dodával, že je nezbytné postupovat obezřetně, neboť si nemůžeme dovolit ohrozit naši ekonomiku a národní průmysl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …