Babiš po jednání vlády: Tradiční strany nic nedělají. My jednáme v Bruselu

31.01.2018 14:15

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání vlády předstoupil před novináře a prozradil nejen to, jak to bude dál s těžbou lithia v Česku. Slovo dostal také ministr zahraniční Martin Stropnický, který si pochvaloval, že do Česka dorazí více pracovníků z Ukrajiny. Zamíří např. do českého zemědělství.

Babiš po jednání vlády: Tradiční strany nic nedělají. My jednáme v Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády v demisi jako obvykle v brzkých ranních hodinách

„My jsme dneska dlouho debatovali o tom, co jsme slíbili, že teda budeme investovat,“ poznamenal Babiš. Investovat chce do obnovy památek, do domovů důchodců i do sportovních objektů. Vláda chce také ztransparentnit přidělování peněz sportovcům. „Rozpočet je to nejdůležitější, co nás čeká. Právě na něm bychom chtěli ukázat, že chceme investovat,“ zdůraznil předseda vlády.

Vedle toho si prý vláda chystala plán výjezdů do krajů. Jednotlivá jednání kabinetů by měla proběhnout v jednotlivých regionech. Snad po vzoru výjezdů prezidenta Miloše Zemana do krajů.

Došlo i na lithium. „Potom jsme samozřejmě dlouho diskutovali to lithium, kde teda nastala nešťastná komunikace pana ministra. Platí pro nás to, co řekla Sněmovna, že to memorandum je nulitní, že chce, aby těžbu prováděla česká firma a aby zisk té těžby zůstal v českých rukou,“ zdůraznil premiér.

V žádném případě se prý Babiš neobává soudních sporů s firmou European Metals Holdings. Trvá na tom, že memorandum bude zrušeno tak či tak.

Nakonec padlo pár slov i k jednání o podpoře druhé vládě Andreje Babiše. Je potřeba, aby občané viděli, co ty tradiční politické strany v Parlamentu dělaj. No, nedělají vůbec nic,“ vypálil premiér. „My pracujeme. My bojujeme za naše zájmy v Bruselu,“ zdůraznil šéf kabinetu. O toleranci své vlády dál jedná s komunisty a s hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Babiš si chce také počkat, jak dopadne sjezd ČSSD. „Ty nabídky nebo nějaké vzkazy pana úřadujícího předsedy Chovance nemůžeme brát vážně,“ uvedl Babiš.

O slovo se přihlásil také ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO), který oznámil, že do Česka dorazí víc zahraničních pracovníků z Ukrajiny. „Samozřejmě, že jde o místa, která jsou nejprve nabízena na našem pracovním trhu a teprve když nejsou obsazeny doje k tomuto mechanismu,“ zdůraznil ministr s tím, že firmy si pracovníky sami vyberou. „Režim Ukrajina bude podstatně navýšen. Zhruba na dvacet tisíc žádostí, které bychom rádi navýšili. Pak jsou tu  žádosti z Mongolska nebo z Filipín,“ doplnil k tématu Stropnický s tím, že z dalších zemí nebudou počty pracovníků tak vysoké. Ukrajinci by měli zamířit i do českého zemědělství.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …