Babiš po vládní tiskovce: Nouzový stav jsme neprojednávali, jen jsme o něm diskutovali

22.11.2021 22:05

Vláda v demisi dnes opětovně schválila kompenzace pro podnikatele; učinila tak v důsledku nových opatření, kvůli kterým přijdou o své příjmy. Kvůli situaci v přetížených nemocnicích vláda o nouzovém stavu diskutovala, chce počkat na vyjádření hejtmanů. Po jednání vlády to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). V plánu je také nákup antigenních testů do škol a proplácení PCR testů.

Babiš po vládní tiskovce: Nouzový stav jsme neprojednávali, jen jsme o něm diskutovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Premiér Andrej Babiš (ANO) úvodem vyvrátil teze, že opětovné vyhlášení nouzového stavu řešila vláda v pondělí na návrh šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). „Pan ministr zdravotnictví nepožádal vládu a ani jsme neprojednávali návrh ministerstva zdravotnictví na vyhlášení nouzového stavu. Debata vznikla na základě požadavků moravských hejtmanů kvůli zaplněným nemocnicím na Moravě,“ vyjádřil se k dnešní mediální debatě o nouzovém stavu.

Osobně dnes o epidemické situaci hovořil s předsedou Asociace krajů a jihočeským hejtmanem Martinem Kubou (ODS), který k nouzovému stavu zaujal jiné stanovisko, než někteří další hejtmani. „Z toho důvodu jsem na zítra ráno svolal vládní radu pro zdravotní rizika a bude jednání s hejtmany,“ doplnil Babiš.

Nouzový stav dnes vláda nevyhlásila: „Vyhlášení nouzového stavu jsme neprojednávali, pouze jsme to diskutovali. Vzniklo plno nedorozumění. Máme tu krizový zákon a je potřeba podle toho zákona postupovat,“ pokračoval premiér v demisi.

Vyhlášení nouzového stavu prý bude záležet na požadavku ze strany hejtmanů: „Hejtmani mají právo vyhlásit stav nouze na území kraje. Budeme chtít od nich jasné stanovisko. Pokud požadují vyhlášení nouzového stavu, potřebuje vláda a ministerstvo zdravotnictví jasné zápisy z krizových štábů jednotlivých krajů a sjednocený požadavek na vyhlášení nouzového stavu,“ řekl premiér.

Kabinet kvůli novým restrikcím proti covidu schválil kompenzace pro podnikatele

Pomůže jim prostřednictvím dotačních titulů COVID 2021, COVID Nepokryté náklady a dále kompenzačního bonusu. A obnoví také program na podporu zaměstnanosti Antivirus B, oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Na pomoc budou mít podnikatelé nárok v případě, že za rozhodné období zaznamenají pokles obratu o 30 % ve srovnání se stejnou dobu roku 2019.

V případě programu COVID Nepokryté náklady jim stát poskytne příspěvek na 40 % fixních nepokrytých nákladů, v rámci COVID 2021 dostanou 300 korun na zaměstnance a den. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) budou moci přes kompenzační bonus, který připravilo ministerstvo financí, získat 1000 korun na den.

Příspěvek Antivirus B dorovnával při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 % náhrady mzdy do 29.000 korun.

Programy COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady budou podle Havlíčka určeny pro podnikatele, kteří zaznamenají pokles obratu v důsledku zrušení testů na koronavirus. Nárok na podporu budou mít od 1. listopadu. Stejně tak tomu bude u programu Antivirus.

Stát také plánuje nákup antigenních testu a proplácení PCR testů

Zhruba 14 milionů antigenních testů na covid nakoupí stát pro použití ve školách, podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) k tomu využije peníze z Fondu solidarity EU. Nákup zajistí Správa státních hmotných rezerv.

Premiér Babiš k tomu doplnil, že kabinet dnes také uvolnil 192 milionů korun na přesnější PCR testování covidu ve školách. Školy tak budou moct opět využít proplácení částkou 200 korun na test. Pro povinné testování neočkovaných zaměstnanců státu prý správa hmotných rezerv nakoupí do 15. prosince zhruba půl milionu testů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…