Babiš podal na Slovensku žalobu: Nespolupracoval jsem s StB

17.01.2012 17:04

Podnikatel Andrej Babiš v úterý u bratislavského soudu podal žalobu na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) kvůli archivním svazkům, podle kterých spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností (StB). Informoval o tom Jaromír Hasoň z iniciativy ANO 2011, s níž chce miliardář uspět v českých parlamentních volbách. ÚPN už dříve uvedl, že není povinen ověřovat pravdivost dokumentů StB.

Babiš podal na Slovensku žalobu: Nespolupracoval jsem s StB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

ÚPN, obdoba českého Ústavu pro studium totalitních režimů, na Slovensku vznikl v roce 2003 a monitoruje zločiny z období druhé světové války a komunismu. Slovenský ústav mimo jiné spravuje zachovalé archivní dokumenty o činnosti StB.

  • Více o Andreji Babišovi ZDE
  • Čtěte vše o ANO 2011

"Nebyl jsem agentem StB a svazek o spolupráci jsem nepodepsal. Pracovníci StB mě pouze několikrát kontaktovali kvůli mému zaměstnání v podnicích zahraničního obchodu, konkrétně jim šlo o dovoz syrských fosfátů," uvedl Babiš v prohlášení. Žalobou na ÚPN chce dokázat, že ho československá tajná služba za komunismu evidovala jako svého agenta neoprávněně.

Z Babišova svazku vedeného StB podle dřívějších informací serveru Euro.cz vyplývá, že podnikatel byl od roku 1980 důvěrníkem tajné policie a v listopadu 1982 se stal jejím agentem. Svazek je archivován v Bratislavě, podstatná část materiálů z něj údajně ale byla skartována v prosinci 1989.

Kvůli evidenci ve svazcích StB se na slovenské soudy v minulosti obrátilo několik desítek osob. Ke konci loňského roku bylo pravomocně ukončeno 24 případů, z toho polovina skončila v neprospěch ústavu. Úspěšní žalující si u soudů například vymohli, aby ÚPN k archivním spisům StB o jejich osobě uvedl poznámku o vyhraném soudním sporu.

Babiš podle zveřejněných informací působil v 80. letech pro komunistickou tajnou policii pod krycím jménem Bureš. Tehdy pracoval v podniku zahraničního obchodu Petrimex. Z dokumentů prý vyplývá, že byl získán k tajné spolupráci kvůli ochraně československého zahraničního obchodu. V roce 1985 s ním ale StB přerušila spolupráci, protože odjel na dlouhodobý služební pobyt do Maroka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…