Babiš podal na Slovensku žalobu: Nespolupracoval jsem s StB

17.01.2012 17:04 | Zprávy

Podnikatel Andrej Babiš v úterý u bratislavského soudu podal žalobu na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) kvůli archivním svazkům, podle kterých spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností (StB). Informoval o tom Jaromír Hasoň z iniciativy ANO 2011, s níž chce miliardář uspět v českých parlamentních volbách. ÚPN už dříve uvedl, že není povinen ověřovat pravdivost dokumentů StB.

Babiš podal na Slovensku žalobu: Nespolupracoval jsem s StB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

ÚPN, obdoba českého Ústavu pro studium totalitních režimů, na Slovensku vznikl v roce 2003 a monitoruje zločiny z období druhé světové války a komunismu. Slovenský ústav mimo jiné spravuje zachovalé archivní dokumenty o činnosti StB.

  • Více o Andreji Babišovi ZDE
  • Čtěte vše o ANO 2011

"Nebyl jsem agentem StB a svazek o spolupráci jsem nepodepsal. Pracovníci StB mě pouze několikrát kontaktovali kvůli mému zaměstnání v podnicích zahraničního obchodu, konkrétně jim šlo o dovoz syrských fosfátů," uvedl Babiš v prohlášení. Žalobou na ÚPN chce dokázat, že ho československá tajná služba za komunismu evidovala jako svého agenta neoprávněně.

Z Babišova svazku vedeného StB podle dřívějších informací serveru Euro.cz vyplývá, že podnikatel byl od roku 1980 důvěrníkem tajné policie a v listopadu 1982 se stal jejím agentem. Svazek je archivován v Bratislavě, podstatná část materiálů z něj údajně ale byla skartována v prosinci 1989.

Kvůli evidenci ve svazcích StB se na slovenské soudy v minulosti obrátilo několik desítek osob. Ke konci loňského roku bylo pravomocně ukončeno 24 případů, z toho polovina skončila v neprospěch ústavu. Úspěšní žalující si u soudů například vymohli, aby ÚPN k archivním spisům StB o jejich osobě uvedl poznámku o vyhraném soudním sporu.

Babiš podle zveřejněných informací působil v 80. letech pro komunistickou tajnou policii pod krycím jménem Bureš. Tehdy pracoval v podniku zahraničního obchodu Petrimex. Z dokumentů prý vyplývá, že byl získán k tajné spolupráci kvůli ochraně československého zahraničního obchodu. V roce 1985 s ním ale StB přerušila spolupráci, protože odjel na dlouhodobý služební pobyt do Maroka.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Vaše platy a náhrady

Dobrý den, mám toho na srdci více. Jednak nechápu, proč by měli politici brát tak vysoké platy? Podle mě by byl adekvátní maximálně tak dvojnásobek průměrné mzdy, možná byste se pak i víc snažili, aby mzda lidí rostla. Taky nechápu, proč by se měl neustále zvyšovat? Proč ne třeba jednou za 5 let o n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

6:02 Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

Téma nerůstu se v poslední době řeší nejen na přednáškách pro mladé zájemce z řad veřejnosti, ale pr…