Babiš pohrozil vypovězením koaliční smlouvy

15.06.2016 8:31

Kontroverzní reforma policie není podle vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše záležitostí pouze ministerstva vnitra. Pokud tak ČSSD dál bude argumentovat, uvažuje ANO o vypovězení koaliční smlouvy. Novinářům to řekl při příchodu do Strakovy akademie, kde začíná dohodovací řízení ke sporu o podobu policie. Babiš míní, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) by neměl reformu policie podepisovat vůbec. Od ČSSD bude chtít vědět, jak dlouho bude dohodovací řízení trvat.

Babiš pohrozil vypovězením koaliční smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Já můžu říct, že ve firmě ČEZ vyměním, koho budu chtít

„Jestli takhle ČSSD bude přistupovat k plnění koaliční smlouvy, tak my chceme zvážit, jestli tu koaliční smlouvu nevypovíme a budeme říkat, tak fajn, tak každý si bude řídit své věci podle kompetencí. Já také můžu říct, že v (polostátní firmě) ČEZ vyměním všechny, koho budu chtít,“ uvedl. Úterní jednání bezpečnostní rady podle něj ukázalo, že reorganizace není vůbec připravena.

O smírčí řízení požádal Babiš minulou středu, změny jsou podle něj absolutně nepřipravené. Na zasedání Bezpečnostní rady státu se v úterý večer politici a vedení policie a žalobců dohodli na měsíčním odkladu plánované reorganizace, aby bylo možné vypořádat připomínky. Podle ANO je to ale v určených termínech nemožné.

Herman: Koalice je pevná

Spor o podobu policie by podle Babiše neměl ovlivnit nynější přípravu státního rozpočtu. Věcnou debatu očekává při dnešním jednání o financích na příští rok i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), novinářům mimo jiné řekl, že koalice je pevná a vydrží do voleb v příštím roce.

Nejdiskutovanější částí reformy je záměr policejního vedení, aby se protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu. ANO plán kritizuje jako nepřipravený a vedený snahou odstranit šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který v pátek rezignoval a oznámil odchod do civilu. Chovanec uváděl, že nemá důvod reformu nepodepsat a stěžoval si na její politizaci. Reformu chtěl podepsat už po schůzce bezpečnostní rady. Večer však podle vicepremiéra za lidovce Pavla Bělobrádka přislíbil, že tak neučiní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…