Babiš před kamerou promluvil o lidovcích. Líbit se jim to rozhodně nebude

19.12.2017 16:36

Premiér Andrej Babiš jednal s ODS a s lidovci o podpoře pro svou menšinovou vládu. U obou stran tvrdě narazil. České televizi si poté postěžoval, že především s KDU-ČSL nebylo jednání vůbec příjemné. Řekl toho však ještě mnohem víc.

Babiš před kamerou promluvil o lidovcích. Líbit se jim to rozhodně nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Jednání dopadlo. Když to porovnám s ODS, tak to jednání nebylo vůbec příjemné,“ postěžoval si před kamerami Babiš.

Občanští demokraté odmítli podpořit menšinovou vládu hnutí ANO, protože se prý nechystá k tak velkému snížení daní, jak si ho představuje ODS. Kabinet navíc odmítá zrušit EET, což je pro občanské demokraty další zásadní věc.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Politikům KDU-ČSL vadí, že Babišovi hrozí trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Lidovci si neumí představit, že by se postavili za vládu vedenou trestně stíhaným premiérem. To na kameru potvrdil i sám předseda vlády. „Jejich představa je, hlavně aby ve vládě nebyl Babiš, a to je všechno,“ prohlásil šéf hnutí ANO.

Program menšinové vlády řešili prý jen okrajově. Babiš se zajímal hlavně o to, zda lidovci hodlají i nadále hlasovat pro rozpočet na příští rok, který připravila ještě předchozí koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Nový předseda vlády doufá, že bývalí partneři nebudou k rozpočtu předkládat nějaké pozměňující návrhy.

Babiš poté zopakoval, že s lidovci nemá smysl jednat o podpoře vlády, protože hnutí ANO a  KDU-ČSL se zásadně rozcházejí v tom, kdo by v té vládě měl sedět. S ODS se prý Babišovi jednalo alespoň o něco příjemněji, byť s naprosto stejným výsledkem. „Rozdíl byl v celkové atmosféře toho jednání, ale já to nechci rozvádět, to je zbytečný,“ zdůraznil šéf menšinové vlády. „Asi nemá smysl říkat, že půjdeme do vlády bez Babiše, pokud klub ANO neřekne, že je ochoten jednat o vládě bez Babiše. To nemá logiku,“ doplnil o chvíli později ve vysílání. Premiér je připraven tuto otázku na jednání poslaneckého klubu nastolit.

Předsedovi vlády se tak zužuje prostor k dalšímu vyjednávání o podpoře pro jeho kabinet. I nadále totiž trvá na tom, že si neumí představit společnou koaliční vládu s SPD Tomia Okamury a s komunisty. Ačkoli hnutí ANO ve spolupráci s těmito stranami obsadilo orgány Sněmovny, Babiš trvá na tom, že koaliční vláda na tomto půdorysu nevznikne. „Na tom se nic nemění,“ zopakoval šéf hnutí ANO.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Babiš hledá podporu či toleranci u jiných stran, jenže ODS mu prý sdělila jasný názor. „Napřed byste měli mít důvěru a potom se budeme s vámi bavit,“ slyšel prý od občanských demokratů.

V lednu je připraven jednat o podpoře pro svou menšinovou vládu, ale nepůjde prý hledat podporu ke komunistům a k SPD Tomia Okamury. Je ovšem ochoten udělat v programovém prohlášení své vlády určité změny, aby se ostatním stranám přiblížil. „To je materiál, ve kterém můžou nastat změny. Určitě. Proč ne,“ okomentoval to Babiš.

Současně si však na ostatní sněmovní strany postěžoval. „Zatím to vypadá tak, že všichni kandidovali do Sněmovny hlavně proto, aby mohli mluvit. A my jsme kandidovali hlavně proto, abysme pracovali. Nebo makali, pokud se někomu nelíbí ten výraz.“

Pár slov padlo i k další kandidatuře komunisty Zdeňka Ondráčka na post předsedy komise pro kontrolu GIBS. Babiš novinářům sdělil, že tuhle otázku neřeší a že bude záležet na poslancích, jak se ke Zdeňku Ondráčkovi postaví.

„To nemá žádnej souvis. Já jsem u toho hlasování nebyl a nebyl jsem ani na klubu. (...) Já pracuju jako premiér, já jsem teď mluvil s premiérem Izraele a pan Netanjahu, se kterým jsem mluvil v telefóně, slíbil mi, že by mohl přijet v květnu do Prahy. Izrael je pro nás dlouhodobě strategický partner, bylo tam vícero našich vlád, takže jsme se bavili o nějakých vztazích. To je pro mě důležitá agenda. Ale co pan Ondráček, jak se k tomu staví naši poslanci, já to neřeším, ani to nevím,“ prozradil novinářům předseda hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…