Babiš přijal premiérku Srbska. Přimluvil se za jeho rychlejší vstup do EU

10.12.2018 19:15

Český premiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že Evropská unie zvýší dynamiku přístupových rozhovorů se Srbskem. Podle něj je začlenění celého Balkánu do Unie v zájmu Česka. Řekl to dnes po jednání se srbskou premiérkou Anou Brnabičovou. Srbská premiérka poděkovala Česku za podporu při jednání o vstupu do EU.

Babiš přijal premiérku Srbska. Přimluvil se za jeho rychlejší vstup do EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start kampaně Hnutí ANO k letošním komunálním a senátním volbám. Zúčastnil se předseda ANO a premiér Andrej Babiš, lídr kandidátky v Praze Petr Stuchlík, primátor a lídr kandidátky v Brně Petr Vokřál a primátor a lídr kandidátky v Ostravě Tomáš Macura

„Evropská unie musí mít jasný plán, jasnou strategii, na jakém teritoriu má působit,“ řekl Babiš. Podle něho Srbsko a ostatní země západního Balkánu patří nejen do EU, ale i do schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol. Vyjádřil pochopení pro srbské stanovisko, že rozhovory o vstupu nepostupují dostatečně rychle. „Doufejme, že se to změní a rozhovory naberou rychlejší tah na branku,“ řekl.

Brnabičová poděkovala Česku za podporu úsilí Srbska o vstup do EU, stejnou podporu vnímá i u ostatních středoevropských států. „Potřebujeme, aby v Bruselu byl nějaký partner, který by obrátil pozornost na nás a ukazoval, jaké přínosy bude mít EU z rozšíření,“ řekla. Podle ní by rozšíření Unie o balkánské státy zajistilo stabilitu a hospodářský rozvoj regionu, který nyní je v evropském sousedství.

Babiš s Brnabičovou jednali i o migraci, která znamenala pro Srbsko významný problém zejména v roce 2015, kdy přes zemi prošlo přes milion migrantů směřujících do EU. Srbská premiérka poděkovala Česku za to, že vyslalo policisty na pomoc srbským kolegům. Podle Babiše je Česko připraveno kdykoli tuto pomoc zopakovat, pokud o ni Bělehrad požádá.

Předsedové vlád jednali také o hospodářské spolupráci obou zemí. Podle Baiše mají české firmy zájem o spolupráci zejména v oblasti obchodu, energetiky a přírodních zdrojů. Zmínil také možnou spolupráci při těžbě lithia, neboť v Srbsku byla objevena ložiska této strategické suroviny a Bělehrad jedná s konkrétními firmami o jejím využití. Česko by podle Babiše mohlo v této oblasti využít srbské zkušenosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…