Babiš proti EU: Ajaj. Jsou tu fotky. Prý je to skandální

05.02.2020 14:31

Premiér Andrej Babiš prohlásil, že podání žaloby na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro společnost Agrofert, je rozhodnutím vlády a on se ani inkriminovaného jednání neúčastnil. „Je to rozhodnutí vlády a záležitost právníků našeho státu,“ prohlásil. Oficiální fotografie Strakovy akademie, kde vláda zasedá, ale ukazují, že Babiš byl na jednání přítomen. Europoslanec Tomáš Zdechovský označil žalobu za skandální a ostudnou pro Českou republiku.

Babiš proti EU: Ajaj. Jsou tu fotky. Prý je to skandální
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Vládní kabinet o žalobě rozhodl v pondělí na svém jednání na návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). Evropská komise sice peníze nakonec uvolnila, ale podle Tomana jde o princip.

Anketa

Babišova vláda podává žalobu proti Evropské komisi ve věci dotací Agrofertu. Vadí vám to?

7%
93%
hlasovalo: 10427 lidí

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) bylo hlasování vlády jednomyslné. „Je to na základě doporučení právníků, kteří nás zastupují právě u Soudního dvora EU. Je to krok, který právě my ještě můžeme učinit, než bude konečný audit hotov,” uvedl Petříček podle serveru Novinky.cz.

Premiér Babiš tvrdí, že záležitost je věcí právníků, ačkoliv žalobu podává jeho kabinet. „Já jsem se toho jednání vlády nezúčastnil. Je to záležitost právníků našeho státu,“ distancoval se navíc od celé věci Babiš.

Podle fotografií, o kterých informuje server seznamzprávy.cz byl ale Babiš na jednání vlády přítomný. Fotografie byly publikovány na oficiálním webu Strakovy akademie včetně popisků tiskového odboru, které hovoří o „přípravě premiéra Babiše na jednání vlády.“

Samotné podání žaloby kritizuje opozice, podle níž vláda těmito kroky chrání zájmy premiéra a Agrofertu a nesoustředí se na problémy a zájmy České republiky.

Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) je žaloba na Evropskou komisi naprosto skandální. Neznám jediný případ, kdy by český stát takovýmto způsobem hájil jediného příjemce dotací. Je to krystalický důkaz toho, že Andrej Babiš skutečně je ve střetu zájmů,“ tvrdí Zdechovský pro portál Forum24.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

reklama

autor: jma

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …