Babiš s Teličkou se vyjádřili k migrantům. Je prý důležité je hlavně udržet mimo EU

12.09.2015 21:01

Současnou migrační vlnu je podle představitelů hnutí ANO nutné řešit mimo Evropu. Po návštěvě uprchlického zařízení v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku to dnes řekli vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš a europoslanec Pavel Telička. Podle Babiše je třeba také jasně definovat, kdo je "skutečný uprchlík" a kdo uprchlík ekonomický.

Babiš s Teličkou se vyjádřili k migrantům. Je prý důležité je hlavně udržet mimo EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš před zasedáním vlády

"Mohli bychom také popřemýšlet, jestli nezavedeme karty pro ekonomické uprchlíky, kteří by přišli, ale dopředu už by věděli, kde budou pracovat," řekl Babiš České televizi. Pokud by poté tito uprchlíci ze zaměstnání odešli, měli by podle vicepremiéra zřejmě tři měsíce na to, aby si našli jinou práci, jinak by museli z Česka odejít. "Náš sociální systém nemá předpoklady pro to, abychom pokryli i takovéhle problémy," podotkl vicepremiér.

Kvóty podle něj nic neřeší. Je prý potřeba uzavřít EU systémově a ti, kteří přicházejí do schengenského prostoru, by měli žádat o azyl mimo Evropu. "Pokud se bude ilegální vstup na území EU vyplácet, tak nemáme šanci tu nekontrolovatelnou vlnu zastavit. Měli bychom docílit stavu, že azylová řízení se povedou buď mimo území Evropské unie, samozřejmě pod ochranou OSN, nebo aby šlo o legální vstupy přes kontrolované hraniční přechody na území EU, respektive letiště, kde mohou uprchlíci požádat o azyl," dodal Telička.

Babiš míní, že je potřeba rychleji pomoci azylantům, kteří v Česku skutečně zůstat chtějí a hodlají tu pracovat. "Je pro mě absurdní, že v České republice máme 104.000 volných pracovních pozic a na některé nemohou české firmy sehnat pracovníky. Naše firmy čekají měsíce na to, až stát udělí pracovní vízum hlavně ukrajinským zájemcům o práci," řekl serveru iDnes.cz.

Babiš chce své záměry, mezi které patří například také potápění lodí pašeráků, shrnout do strategie, kterou předloží radě ministerstev vnitra a spravedlnosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…