Babiš se chce sejít se zástupci petice za odvolání Staňka

28.04.2019 21:30

Premiér Andrej Babiš (ANO) by se chtěl sejít se zástupci petice za odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) kvůli konci ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Babiš dnes na svém facebookovém profilu uvedl, že ho Staněk ujistil o tom, že měl pro Fajtovo odvolání skutečně vážné důvody.

Babiš se chce sejít se zástupci petice za odvolání Staňka
Foto: Archiv redakce
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD), ministr kultury

Babiš ve vyjádření Fajta chválil. Na nového ředitele galerie musí ministr vyhlásit podle premiéra transparentní výběrové řízení. „Je potřeba, aby nové vedení pokračovalo v kurzu, který nastavil pan Fajt,“ stojí v Babišově příspěvku. Premiér se chce setkat i s Fajtem, aby mu záležitost vysvětlil. „Doufám, že se mu podaří vyjasnit pochybnosti, které vyvolaly audit v galerii a trestní oznámení, které podal ministr Staněk,“ dodal Babiš.

Staněk bude po návratu z Číny vysvětlovat sporné Fajtovo a Soukupovo odvolání nejužšímu vedení sociální demokracie. Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize řekl, že osobně by zvažoval Staňkův konec v kabinetu. Ministr dnes ČTK sdělil, že odvolání obou ředitelů členům grémia ČSSD rád vysvětlí.

Za Staňkovo odvolání z funkce ministra kultury sepsali petici zástupci kulturních institucí a umělci. Ministr své rozhodnutí o Fajtovi a Soukupovi zdůvodnil ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými a manažerskými pochybeními. Petenti s uváděnými důvody jejich odvolání nesouhlasí. Připomíná podle nich praxi normalizačního období před rokem 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…