Babiš se divil: Co je MAFRA? Kolem mediálního domu se prý motají „velcí kluci“

11.08.2023 12:01

Čtvrteční podpis prezidenta Petra Pavla pod novelou zákona o politických stranách završil zpřísnění pravidel pro vlastnictví médií politiky. A protože se této normě prosazené vládní koalicí přezdívá „lex Babiš“, opět se mluví o mediální společnosti MAFRA. Kolem ní se podle informací ParlamentníchListů.cz dějí i jiné zajímavé věci.

Babiš se divil: Co je MAFRA? Kolem mediálního domu se prý motají „velcí kluci“
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš v pořadu K věci

„Pokud jde o vydavatelství MAFRA, tak jsme zájem projevili, ale ta jednání jsou na počátku,“ oznámil v únoru ve velkém rozhovoru pro Český rozhlas miliardář Pavel Tykač.

Přestože je mediální dům ve ztrátě, vnímá prý jeho nákup jako obchodní příležitost.

„Pak tam asi hraje roli i nějaký můj pohled na to, že vlastnictví médií je taky zodpovědnost. Cítím, že je docela důležité, kdo ta média vlastní,“ dodal Tykač, v žebříčku Forbes šestý nejbohatší Čech.

Jeden z nejúspěšnějších podnikatelů grunderské generace devadesátých let, jehož hlavním rankem je energetika. Skupina Sev.en (dříve Czech Coal), kterou ovládá, v posledních letech pracuje na mezinárodní expanzi.

Není ale jediný.

Do závodu se měl přihlásit i Daniel Křetínský, který již vlastní mediální dům Czech News Center (Blesk, Reflex) a úspěšně nakupuje média i v zahraničí. Čtvrtý nejbohatší Čech je ale úspěšný především v energetice.

A zájem projevil rovněž průmyslník Michal Strnad. Jeho Czechoslovak Group je nejvíce známa jako výrobce ve zbrojním průmyslu, skupina zaměřující se na oživení slavných československých značek má ale mnohem širší průmyslové portfolio v čele s legendární Tatrou.

Babiš: Nevím, co je MAFRA

Holding Agrofert koupil vydavatelství MAFRA, jehož značkami jsou deníky MF DNES a Lidové noviny, před deseti lety. Andrej Babiš po celou svou politickou kariéru čelí kritice, že jde o střet zájmů.

Bývalý premiér se ihned po prvním zvolení poslancem vzdal všech svých manažerských aktivit v holdingu Agrofert, v němž měl do té doby dominantní pozici. Později se vzdal i svých vlastnických práv, která převedl do svěřenského fondu. Přesto za obou vlád ANO a ČSSD byl Agrofert nejčastějším argumentem opozice proti Babišovi.

Stejnými motivy byl veden i nejnovější legislativní počin, který opět zpřísnil podnikatelské aktivity vrcholných politiků. I média o něm píší jako o „lex Babiš“. Prezident Petr Pavel jej podepsal ve čtvrtek.

Deník N přitom ve svém textu tvrdil, že Babiš čeká na hlasování Senátu, které již proběhlo v červenci.

Podle informací ParlamentníchListů.cz se ale bývalý premiér a současný lídr opozice drží dále. „Nevím, co je MAFRA,“ měl odpovědět Deníku N. Podle informací ParlamentníchListů.cz měl v podobném duchu „odbýt“ i Pavla Tykače, kterého odkázal na vedení společnosti.

Jednání mezi Tykačem a Babišem měla podle informací ze zákulisí ztroskotat na osobní chemii.

Daniel Křetínský měl následně z vyjednávání úplně vycouvat.

Zdálo se tedy, že favoritem je Strnad.

„Je to prakticky hotové,“ měl Deníku N sdělit zdroj přímo z vydavatelství MAFRA. Cena měla být více než čtyři a půl miliardy korun. Křetínský s Tykačem měli nabízet asi o miliardu méně.

„CSG stejně jako jiné společnosti nekomentuje žádná jednání o případných investicích ani nepotvrzuje, že se o konkrétní investici jedná,“ odpověděl na dotazy ParlamentníchListů.cz tiskový mluvčí Andrej Čírtek.

Kellnerova prodloužená ruka“

Jenže Pavel Tykač se nemínil s vývojem smířit. Rozhodně totiž není pravda, jak tvrdil Deník N, že jednání úplně skončila.

Do hry měl podle informací ze zákulisí vstoupit finančník Karel Pražák.

Ten byl dlouhé roky spolupracovníkem Petra Kellnera v PPF, i po odchodu v roce 2013 měl stále pověst „Kellnerovy prodloužené ruky“.

„Zejména v oblastech, kam se skupině nejbohatšího Čecha Petra Kellnera z různých důvodů přímo nechtělo,“ psal v roce 2016 IDNES.cz, zatímco sám Pražák ujišťoval, že s Kellnerem už obchody neřeší.

Společný byznys měl ale třeba i s Danielem Křetínským.

Přítomnost v různých problematických insolvencích mu podle tehdejšího článku přinesla přezdívku „fantom mezi podnikateli“.

Jako devadesátkový veterán Pragobanky a České pojišťovny, při jejíž akvizici se poznal s Petrem Kellnerem, proto nepřekvapí, že i jeho skupina KAPRAIN se věnuje finančnictví a investicím.

Podle informací, které získaly ParlamentníListy.cz, má Pražák vyjednávat o nákupu Babišova novinového vydavatelství „pro Tykače“.

Součástí transakce má být ještě jedna z chemiček Agrofertu, která má zůstat Pražákovi. I na ni už má mít zájemce ze zahraničí a zisk z tohoto přeprodeje má být jeho odměnou za roli v celé operaci.

Vstupem Karla Pražáka měla vzniknout velmi silná nabídka. Dvojice byznysmenů pamatujících devadesátá léta je podle informací ParlamentníchListů.cz připravena zaplatit částku, kterou Michal Strnad není ochoten akceptovat.

Podle informací ParlamentníchListů.cz má být i při jednáních se Strnadem ve hře širší dohoda, jejíž součástí mají být i jiné firmy z holdingu Agrofert. Konkrétně mělo jít o některou z chemiček Agrofertu.

S ohledem na Strnadovo obchodní portfolio by to měla být pardubická Synthesia, což potvrzuje i web E15.cz. Jako jeden z mála výrobců nitrocelulózy v Evropě je dnes klíčová pro zbrojní průmysl. Podle informací z obchodních kruhů už si měl Strnad chemičku převzít v červenci, vše však zdrželo jednání o mediálním domu.

Podle informací, které přinesly E15, je nyní předání pardubické chemičky spíše otázkou měsíců.

ParlamentníListy.cz ovšem mají informace, že by ve hře mohly být případně i jiné chemičky z Agrofertu.

Energetický gigant Tykač navzdory tvrzení Deníku N ze závodu o MAFRU rozhodně neodstoupil. Ale je to pro něj složitější, než si v únoru při rozhovoru pro Český rozhlas představoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nikdy jsem nezjístil, že by Babišem vlastněná media , nějak ovlivňovala politiku a ekonomiku... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 11.08.2023 12:31:01
Pokud někdo tvrdí, že Babišova media ovlivňovala politiku, měl by uvádět konkrétní příklady, ale já o žádném nevím. Do politiky se pletou jiná media a jsou za nimi také majitele , kteří těží z kontaktu s úředníky a politiky, Že vadí že Babiš vlastní Agrofert, ale nikomu nevadí, co vlastní kde kdo ze Senátoru a Poslanců?? A kolik oni berou dotací od státu z našich peněz?? Když Babišova media převezme významný podnikatel tak asi proč?? No aby oblivňoval společnost ve svůj prospěch...A to nevadí???

|  20 |  1

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…