Babiš se dostal možná do potíží. Politolog v ČT prozradil podrobnosti

13.10.2014 21:21

V komunálních volbách se ukázalo, že TOP 09, ODS, ale i ANO mají problémy. Politolog Petr Just vysvětlil, v čem jejich těžkosti spočívají. Andreje Babiše to zřejmě příliš nepotěší. Řeč přišla také na „politické mamuty“, kterým hrozí vyhynutí, i na pokrytectví Václava Klause a „uplácení“ voličů koblihami a gulášem.

Babiš se dostal možná do potíží. Politolog v ČT prozradil podrobnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Politolog Petr Just v pondělním Hyde Parku České televize zhodnotil senátní i komunální volby. „Po prvním kole senátních voleb je jasným vítězem ČSSD. Pan premiér Sobotka si přitom kladl realisticky nízké cíle, protože obhajoba mandátů bývá složitá.

A pak už přišlo na volby komunální. „Tady bych rád upozornil na jednu věc. Matematicky se může zdát, že vítězem je ANO, když vyhrálo ve velkých městech, ale skutečným vítězem je nakonec ten, kdo postaví koalici,“ podotkl Just. Vládní strany podle jeho názoru vydělaly i na tom, že proběhly relativně krátce po volbách sněmovních, kdy tento kabinet může ještě říkat, že napravuje chyby minulosti. V obecné rovině se ukázalo, že politická scéna je poměrně rozdrobená, ale odborník by to zákonem nijak zvlášť neupravoval. Nechal by to na volné soutěži stran.

Situace na pravici a oslabení TOP 09

V komunálních volbách rozhodně utrpěla porážku TOP 09. Tady se podle jeho názoru ukázalo, jak významnou silou jsou pro tuto stranu Starostové a nezávislí. ODS i TOP 09 pak do jisté míry uškodila nově vznikající hnutí, která se nevymezovala jako levicová či pravicová a odebrala hlasy často právě ODS a TOP 09.

„Pro situaci ODS bylo použito několika výrazů. Myslím, že se zastavil propad ODS,“ zdůraznil Just a připomněl, že v Teplicích strana s primátorem Kuberou vyhrála, totéž platí v Trutnově a podobně. Zastavil se dramatický propad strany a má šanci postupně obnovovat to své postavení. Ale je otázka, jak dlouho to bude trvat. A vzhledem ke konkurenci na pravici to bude běh na dlouhou trať.

V případě TOP 09 se navíc ukázalo, že na celostátní úrovni může Karel Schwarzenberg ještě zapůsobit. Andrej Babiš je ještě neokoukaný a navíc se voličům podbízel jednoduchým způsobem. Všude jsme viděli: Prostě to zařídíme. To byl velmi jednoduchý slogan, který zapůsobil,“ upozornil host.

Problémy Andreje Babiše

Vyjádřil se také k situaci v Olomouci, kde ANO vyhrálo volby, ale nakonec skončí v opozici. Znovu zopakoval, že faktickým vítězem se stane ten, kdo sestaví vládu, kdo ukáže širší koaliční potenciál. A pokud si Andrej Babiš stěžuje, mohl by si vzpomenout na situaci v Praze v roce 2010, kde sice vyhrála TOP 09, ale první koalici sestavovala v pořadí druhá ODS se třetí ČSSD. „Rozhodně si nemyslím, že olomoucký příklad bude nějakou raritou. Do jisté míry tuto situaci připravil sám Babiš, protože sám prohlásil, že se vymezuje proti tradičním stranám. A oni si řekli, dobře, když je proti tradičním stranám, tak se obejdeme bez něj,“ prohlásil Just.

„Ono je to trochu paradoxní, protože se na jednu stranu vymezuje proti tradičním stranám, ale současně oslovoval politiky z těchto tradičních stran, když sestavoval kandidátky pro komunální volby a snažil se je přetáhnout na svou stranu,“ dodal.

Problém byl i v nejasnosti programu. ANO používalo obecné formulace, které by prý podepsal prakticky každý politik, lhostejno z jaké strany.

Situace v Praze

Došlo také na koalici v Praze. Představa koalice ANO, Trojkoalice a ČSSD, která se nejvíc blíží vládnímu modelu, má podle Justa dvě slabiny. První je velmi těsná většina. Druhým problémem je, že Trojkoalice je ve skutečnosti koalicí pěti stran, neboť samu Trojkoalici tvoří už podle názvu tři strany. A je otázka, zda koalice pěti stran vydrží pohromadě. „Paní Krnáčová bude muset mít jistotu, že bude mít docházku a že politické kluby koalice zůstanou jednotné,“ shrnul situaci Just. Roli můžou sehrát i vzájemné osobní animozity a jiné faktory.

Pokrytectví Václava Klause

Václav Klaus jako rozhodující hráč z 90. let minulého století a první dekády 21. století, nese spoluzodpovědnost za stav politiky a jeho současná kritika komunálních voleb je v tomto smyslu pokrytecká,“ zaznělo před kamerami. Následně dodal, že zatím nelze tak snadno říci, že se český politický systém skutečně změnil. To můžeme říci až po dvojích trojích volbách stejného typu. „Říci to už teď by bylo neprofesionální,“ upozornil Just.

Stranické systémy se vyvíjejí a tento vývoj je třeba respektovat, protože i voliči se vyvíjejí a pokud na to politické strany nedokážou reagovat, je to jejich problém. „Pak se z nich stanou mamuti a postupně vymřou. Tady měl pravdu Miloš Zeman, když řekl, že by se nad sebou měly zamyslet ty strany, které prohrály,“ připomněl Just.

V tomto smyslu by prý nad sebou měla zauvažovat pražská ČSSD. Ta do čela postavila Miloslava Ludvíka a ten není tak charismatický jako Jiří Dienstbier v předchozích volbách. Na obranu ČSSD pak řekl, že Praha nikdy nebyla baštou této strany. Chybu udělala i TOP 09, když do čela postavila obviněného Tomáše Hudečka. „Je ale otázka, zda by TOP 09 pomohlo, kdyby se do popředí dostaly jiné, ale neznámé tváře,“ upozornil Just. V tom má lepší pozici ODS, která má v Praze více známých osobností jako starostku Prahy 2 Janu Černochovou.

Obálka je trestná, zato guláš voliči ocení

V závěru pořadu došlo i na „kupování voličů“ skrze přímé úplatky na jedné straně a rozdávání propisek, guláše či koblih přímo politickými stranami na straně druhé. Kupování hlasů za peníze je rozhodně v rozporu se zákonem, podle Justa o tom ale často chybí přímé důkazy. Co se týče nakupování hlasů voličů rozdáváním propisek nebo guláše, to Just jako problém nevidí. „Mám pocit, že to řada voličů spíš ocení,“ shrnul situaci expert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…