Babiš se omluvil Kalouskovi. „Odporné svinstvo“ měl šířit i Bartoš

11.11.2023 20:15 | Monitoring

Expremiér a předseda ANO Andrej Babiš se písemně omluvil někdejšímu ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výrok, že jako náměstek rozkrádal Ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Kalousek připomenul, že měl „tohle odporné svinstvo“ kromě Babiše použít i ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Rozsudek Nejvyššího soudu vůči Babišovi podle Kalouska v morální rovině dopadá i na něj.

Babiš se omluvil Kalouskovi. „Odporné svinstvo“ měl šířit i Bartoš
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Nejvyšší soud rozhodl, že se Babiš za své výroky o padácích, pronesené na schůzi dolní komory před pěti lety, musí Kalouskovi omluvit při jednání Poslanecké sněmovny a zaslat ji i písemnou formou. Na jednání Sněmovny se Babiš Kalouskovi omluvil již v půli října.

Podle Nejvyššího soudu je Babišův výrok „navzdory své sporné jazykové kvalitě“ celkem jasným skutkovým tvrzením o tom, co Kalousek podle Babiše udělal, a nikoliv hodnoticím soudem či projevem názoru. „Předmětný výrok je skutkovým tvrzením a nalézací soudy nedospěly k závěru, že žalovaný prokázal jeho pravdivost,“ stojí v rozsudku.

Kalousek potvrdil, že mu omluva dorazila i v písemné formě, a sdílel její fotografii na sociální síti X. „Legenda ‚O Kalouskovi a padácích‘ pro mě i pro mé blízké nebyla snadná. Navzdory tomu, že existují písemné a nezvratitelné důkazy o tom, že:

1.    Já jsem žádné padáky ani nekupoval, ani se nepodílel na jejich zadání pro výrobce.

2.    Na padáku VT-100 zahynul jediný voják (Ivan Prinich R.I.P.), a to nikoliv vinou padáku, různá individua 18 let šíří do veřejného prostoru morbidní pomluvu, že jsem odpovědný za smrt několika mladých mužů.

Hodně silná a frustrující káva i pro toho, kdo je jinak zvyklý na to, že ‚může úplně za všechno‘,“ uvedl k Babišově omluvě Kalousek.

Připomenul, že kromě šéfa opozičního hnutí ANO měl v politickém boji použít z vrcholných politiků „tohle odporné svinstvo“ také pirátský šéf Ivan Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Babiše jsem k omluvě přiměl soudní cestou. U Bartoše jsem se naivně domníval, že časem najde odvahu k omluvě sám. Nenašel, nevadí. Rozsudek Nejvyššího soudu vůči Babišovi dopadá v morální rovině i na Bartoše a na jeho věrohodnost občana i politika,“ komentoval to Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…