Babiš se omluvil: Lhal jsem, chtěl jsem chránit rodinu

05.01.2023 21:48 | Ze sítí

Šéf hnutí ANO a kandidát na prezidenta Andrej Babiš, který nyní stojí před soudem jako obžalovaný kvůli dotaci na stavbu areálu Čapí hnízdo, v rozhovoru pro Novinky přiznal, že lhal, když tvrdil, že neví, kdo farmu vlastní. Byly to prý jeho dvě dospělé děti a bratr manželky. „Jsem především táta,“ zdůvodnil, že cílem lži bylo chránit rodinu.

Babiš se omluvil: Lhal jsem, chtěl jsem chránit rodinu
Foto: Screen ČT24
Popisek: Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

„Ano, lhal jsem kvůli tomu, že jsem chránil rodinu. Moje rodina byla mým vstupem do politiky extrémně poškozená a ano, bohužel jsem musel lhát, protože jsem chránil rodinu. Můžu se za to omluvit vám i divákům, ale rodina je pro mě prostě důležitější než kariéra politika,“ uvedl v  předvolebním rozhovoru ve studiu Novinek expremiér Andrej Babiš.

„V první řadě jsem táta a rodina je na prvním místě. Ano, nechtěl jsem to říct, nebylo to nezákonné. Vy to interpretujete jako něco nezákonného, ale bylo to podle práva tehdy,“ doplnil ke svému dřívějšímu lživému vyjádření Babiš.

Resort Čapí hnízdo v Olbramovicích na Benešovsku byl otevřen v roce 2010. Společnost Farma Čapí hnízdo, původně pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Babišovu Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele, kdy měla utajenou vlastnickou strukturu. O rok později získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert, uvádějí Novinky.

Policie vyšetřovala okolnosti získání eurodotace pro výstavbu Čapího hnízda od roku 2016. Babiš do té doby však tvrdil, že neví, kdo farmu vlastní. Až v Poslanecké sněmovně pod tlakem prohlásil, že majiteli byly v době získání dotace jeho dvě dospělé děti Andrej Babiš mladší a Adriana Bobeková, manželka Monika a její bratr Martin Herodes.

Andrej Babiš tvrdí, že soud ke kauze Čapí hnízdo je politickým procesem, a to hlavně v souvislosti s obnovením svého trestního stíhání v roce 2019 nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Padesátimilionovou dotaci farma v roce 2018 vrátila. Trvala však na tom, že podmínky pro její udělení splnila.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…