Babiš se zlobí: V ČT byla menšinová vláda ČSSD, KDU-ČSL za podpory Kalouska a útočili na mě

12.06.2016 16:16

V případě, že ministr vnitra Milan Chovanec podepíše reorganizaci policie, měl by na svůj post rezignovat. Na mimořádně tiskové konferenci, která proběhla dnes odpoledne, to uvedl ministr financí a lídr hnutí ANO Andrej Babiš.

Babiš se zlobí: V ČT byla menšinová vláda ČSSD, KDU-ČSL za podpory Kalouska a útočili na mě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Nejprve ale vysvětlil, proč ve dnešních Otázkách Václava Moravce nebyl ani on, ani jiný zástupce hnutí ANO. „Do pořadu jsem byl pozván v pátek smskou v 10:04. Dnes od rána jsme měli seminář na Sapě ohledně EET, který byl ohlášen měsíc a půl před jeho konáním, omluvil jsem se a navrhl jsem účast ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Nechápu, proč to ČT odmítla. Pan Pelikán je člověk, který reagoval na výzvu státních zástupců, kteří hlasitě protestovali proti způsobu, jakým řeší ministerstvo vnitra a policie tento experiment, který má podle našeho názoru zlikvidovat poslední nezávislou policejní jednotku,“ uvedl Babiš.

Na to Chovanec a Sobotka zapomínají

Upozornil, že na kauzu reorganizace policie upozornili státní zástupci a protikorupční organizace Transparency International. „Na to pan ministr vnitra a pan premiér zapomínají,“ podotkl Babiš.

Připomněl, že to, co říká o reorganizaci on, říkal v době, kdy byl ministrem vnitra Ivan Langer, tehdejší první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten prý v oné době protestoval proti reorganizaci policie, kterou provedl Langer a který tak zlikvidoval finanční policii, která vyšetřovala korupci politiků. Tehdy ale Langer uvedený záměr konzultoval v rámci koaliční vlády, Chovanec záměr reorganizovat policii nekonzultoval.

Vyjadřujeme názor státních zástupců

„My neděláme nic jiného, než že o tom chceme diskutovat, protože je to bez konzultace se státními zástupci. Vyjadřujeme názor státních zástupců, kteří jsou přítomni při vyšetřování různých korupčních kauz,“ podotkl Babiš.

K tomu, že ministři za ANO se původně nechtěli účastnit úterního jednání Bezpečnostní rady státu (BRS) poznamenal, že nechtěl asistovat „u nějakého sehraného divadla ČSSD“. „Jasně jsem deklaroval, že půjdu na BRS jenom v případě, a v tomto smyslu posílám dopis Sobotkovi, že žádám, aby na BRS byl ministr Pelikán. Nechápu, proč nebyl pozván,“ prohlásil s tím, že žádá také, aby na BRS byl i Robert Šlachta a vrchní státní zástupce Pavel Zeman.

Ohledně dnešních Otázek Václava Moravce podotkl, že diváci v tomto pořadu mohli „vidět menšinovou vládu KDU-ČSL a ČSSD za podpory TOP 09“. Předmětem Otázek prý byly jen útoky na jeho osobu. „Nevím, proč Chovanec komentuje výsledky mé zahraniční firmy? Co je mu do toho? ... Nechápu, proč tyto útoky, proč se lže o Agrotecu, byl účelově obviněn, odposlechy začaly 14 dní po parlamentních volbách,“ reagoval Babiš na některé útoky na jeho osobu, které v Otázkách zazněly.

Nejsem konfident ÚOOZ

Odmítl také další obvinění, které v Otázkách zaznělo. Totiž tu, že je konfident ÚOOZ. „Proto plzeňská ÚOOZ účelově obvinila moji firmu?“ reagoval na toto obvinění Babiš. ÚOOZ byl prý poslední ostrov, na který neměl Chovanec vliv.

Prohlásil také, že kauza Čapí hnízdo je zkorumpovaná. „Je normální, že to vyšetřují policisté, kteří se vyskytují v kauze odposlechů Nagyová Randák. Je to hon na mě, aby mě donutili odejít z politiky. Vadíme, mysleli, že budeme dělat kšefty s hazardem,“ uvedl. Naznačil také, že ministr vnitra Milan Chovanec může mít problematické vztahy s podnikem Škoda Transportation.

Jestli to Chovanec podepíše, budeme chtít, aby odstoupil

Pokud nyní Chovanec říká, že reorganizaci podepíše vzápětí po BRS, tak podle Babiše poruší koaliční smlouvu. „Pokud to udělá, budeme požadovat, aby Chovanec odstoupil, protože pak by byla koaliční smlouva jen cár papíru,“ prohlásil Babiš.

Odmítl ale prozradit, jak by ANO postupovalo, pokud by Chovanec reorganizaci podepsal a z postu ministra by přesto neodstoupil. Odmítl ale, že by ANO pak vystoupilo z vlády.

Potvrdil také, že se v pondělí sejde z vlastní iniciativy s prezidentem Milošem Zemanem. Bude se s ním radit o policejní kauze a chce znát jeho názor.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…