Babiš se znovu omluvil Filipové. Ta by ale ráda ještě jiný trest

27.10.2022 22:44 | Ze sítí

Expremiér Andrej Babiš (ANO) se v dopise podruhé omluvil Janě Filipové za výroky o tom, že demonstranti na protestech proti jeho vládnímu kabinetu z roku 2018 byli zaplaceni. Tentokrát už nepřipojil žádný komentář, jako učinil v první soudem nařízené omluvě, a sice že s rozhodnutím soudu nesouhlasí. Zaplatil také pokutu 30 000 korun od exekutora.

Babiš se znovu omluvil Filipové. Ta by ale ráda ještě jiný trest
Foto: Repro Instagram
Popisek: Předseda ANO Andrej Babiš

Jana Filipová z Domažlicka v září 2019 uspěla se žalobou na Andreje Babiše. Omluvit se za výroky o zaplacených demonstrantech nařídil Babišovi pravomocně pražský krajský soud letos v červenci. Filipové jako účastnici pak Andrej Babiš poslal soudem nařízenou omluvu, kterou ale doprovázel další Babišův dodatek, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí.

Advokáti Filipové ale takovou omluvu neuznali s tím, že neodpovídá verdiktu soudu, a podali na Andreje Babiše exekuční návrh.

Minulý pátek 21. října pak předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš na sociální síti oznámil, že se podruhé omluví za své výroky o tom, že byli demonstranti na protestech z roku 2018 proti jeho vládě zaplacení. Učinil tak v reakci na vyrozumění o zahájení výše zmíněné nepeněžité exekuce, kterou navrhla Jana Filipová, nespokojená se zněním první omluvy.

„Přestože moji právníci tvrdí, že již první omluvou paní Filipové jsem splnil svoji povinnost (ostatně sama uvedla, že byla mojí omluvou příjemně překvapená, jen ji nepovažovala za upřímnou), rozhodl jsem se nakonec, že nemá cenu s ní o tom roky bojovat u exekučních soudů,“ uvedl Babiš k vyrozumění o zahájení exekuce, které mu bylo doručeno ve středu 19. října.

Filipové, která podala žalobu, tak přišel druhý dopis, který zveřejnila dnes večer na svém facebooku. Babiš také zaplatil pokutu 30 000 korun od exekutora.

„Tak jsme se konečně dočkali!“ připsala vítězně v doprovodném komentáři. „Přikládám fotku omluvy, která přesně odpovídá textu nařízenému v soudním rozsudku. Tento jeden jediný list papíru stál Babiše 42 tisíc Kč navíc nad rámec soudních výloh. Musel totiž zaplatit třicet tisíc za pokutu od exekutora plus dvanáct tisíc exekuční náklady. Inu, to je ale jeho boj,“ uvedla Filipová.

„Po čtyřech letech a třech měsících od prvního vyřčení odporné lži o zaplacených demonstrantech se nám konečně tehdejší premiér Babiš za tuto lež řádně omluvil,“ dodala. „Teď už si snad bude Babiš do smrti pamatovat, že demonstranti proti němu nikdy nebyli nikým placení a soudní rozsudek musí do puntíku přesně splnit i miliardář!“ pokračuje Filipová.

Je podle jejích slov smutnou vizitkou bývalého premiéra, že nedokázal splnit rozhodnutí soudu hned napoprvé a řádnou omluvu na něm musel vymoci až exekutor. „Kdybych měla tu možnost, tak bych jako adekvátní trest uložila Babišovi, aby ji vlastnoručně tisíckrát napsal,“ podotkla.

Filipová se zúčastnila demonstrace 11. července 2018, kdy poslanci rozhodovali o tom, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru. Babiš poté v médiích tvrdil, že je o zaplacení demonstrantů přesvědčený, protože protestující jsou „stále stejní lidi“, a že si neumí představit, že by někdo protestoval šestnáct hodin, takže „nějaká motivace tam bude“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…