Babiš šetří na výdajích, kultuře chce ubrat miliardu z rozpočtu

01.06.2014 18:41

Ministr financí Andrej Babiš chce sebrat resortu kultury miliardu korun, některé příspěvkové organizace by tím přišly až o desetinu peněz. Jejich představitelé přitom už teď tvrdí, že rozpočty mají napjaté.

Babiš šetří na výdajích, kultuře chce ubrat miliardu z rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s novináři v patách

Některých organizací by se spoření výrazně dotklo, musely by se především snížit provozní náklady a mzdy. V Národní galerii by tak průměrný plat zaměstnanců klesl ze současných 18 500 korun na 16 000.

„To by si vyžádalo propuštění více než deseti procent zaměstnanců organizace. Druhá možnost, tedy drastické plošné snížení platů, nepřichází v úvahu," komentoval záměr Ministerstva financí Vít Vlnas, který je pověřený řízením Národní galerie.

Ke snižování platů nechce přistoupit, protože by podle něj vysokoškolsky vzdělaní lidé živořili na úrovni minimální mzdy. Kvůli nižšímu rozpočtu by se ale muselo zredukovat i dofinancování grantových projektů – například i těch, jež jsou subvencovány ze zahraničí. „V praxi to znamená trestání úspěšných. A také to, že v krajním případě budou muset příjemci již schválené dotace vrátit," dodal Vlnas.

Podobně i Národní knihovna dostala z ekonomického odboru Ministerstva kultury dopis, kde se píše o snížení prostředků. „V současné době prověřujeme, jaké dopady by aplikace tohoto rozpočtu měla na Národní knihovnu, zda by to například nevedlo k tomu, že bychom museli omezit vykonávání některých statutárních činností," uvedla mluvčí Irena Maňáková.

Ministr kultury Daniel Herman přitom v polovině května ujišťoval, že rozpočet resortu zůstane v příštím roce stejný jako nyní. Andrej Babiš ale tento návrh seškrtal o miliardu oproti letošním 9,9 miliardy korun. Vyplývá to ze současného návrhu rozpočtu na příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…