Babiš seznámí Zemana se složením své chystané vlády

28.11.2017 7:20

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes na Pražském hradě seznámí prezidenta Miloše Zemana se složením své chystané menšinové vlády. Babiš o víkendu na svém facebookovém profilu napsal, že ještě shání obsazení ministerstva školství, o zbývajících členech kabinetu už má jasno. V uplynulých dnech odmítal prozradit jména kandidátů na ministry, uvedl pouze, že by ve vládě měli pokračovat dosavadní ministři ANO, životního prostředí Richard Brabec, dopravy Dan Ťok, obrany Martin Stropnický, spravedlnosti Robert Pelikán a pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Ne všichni ale podle něj zůstanou na stejném ministerstvu.

Babiš seznámí Zemana se složením své chystané vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Zeman předsedu ANO po říjnových volbách pověřil jednáním o sestavení vlády. Babiš poté oznámil, že bude chtít vytvořit menšinový kabinet ANO doplněný o nestraníky. Zdůvodňuje to tím, že ostatní strany odmítají uzavřít s ANO vládní koalici. Některé ze sněmovních stran ale uvedly, že s nimi ANO o vzniku společné vlády vůbec nejednalo.

Současná vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve středu podá demisi, poté bude možné formálně jmenovat kabinet nový. Prezident uvedl, že Babiše pravděpodobně jmenuje premiérem 6. prosince. Poté se chce sejít s jednotlivými kandidáty na ministry, vládu jako celek by mohl jmenovat 15. prosince. Tyto termíny ale dnes ještě pravděpodobně projedná s Babišem.

Kabinet má po jmenování 30 dnů, aby požádal Sněmovnu o důvěru. Pokud by Babiš tuto lhůtu využil celou, připadlo by hlasování na období kolem prvního kola prezidentských voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …