Babiš slíbil vládě peklo. A znovu majznul Okamuru

18.02.2023 16:33 | Komentář

„Ze života ve Sněmovně budou mít peklo.“ Šéf hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo pohrozil současné vládě obstrukcemi kvůli plánovanému omezování valorizace penzí a zvyšování věku odchodu do důchodu. Kritizoval také svého konkurenta z řad parlamentní opozice; hnutí SPD Tomia Okamury. Okamurovým euroskeptickým voličům plánuje vysvětlovat, proč „vystupovat z EU je pitomost“. Babiš také zhodnotil výsledky nedávné prezidentské volby, v níž prohrál ve druhém kole s Petrem Pavlem. Bez ohledu na svou porážku, kterou klade za vinu údajně zaujatým médiím, je prý ve finále s výsledkem spokojený.

Babiš slíbil vládě peklo. A znovu majznul Okamuru
Foto: Repro ČT
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci

Předseda hnutí ANO, někdejší premiér a neúspěšný kandidát v letošní prezidentské volbě Andrej Babiš se v rozhovoru pro deník Právo (publikovaném též na serveru Novinky.cz) ostře pustil do pětikoaliční vlády Petra Fialy (ODS). Odmítl kabinetem zvažované zvýšení věku odchodu do důchodu až na 68 let, jakož i jednorázové omezení valorizace penzí, které vláda plánuje na tento rok.

Anketa

Má obžalovaný Dominik Feri vaše sympatie?

3%
96%
hlasovalo: 8117 lidí

„Na důchodce úplně kašlou. Nejdřív jim sebrali část slevy na jízdné (klesla ze 75 na 50 procent), nejsou schopni zajistit léky, chtějí je dokonce zdražit zvýšením DPH. A teď ten podvod se změnou valorizace. Za neschopnost vlády krotit inflaci mají zaplatit důchodci. Od 1. června jim vezmou 1 000 Kč měsíčně u průměrného důchodu proti tomu, co by měli podle valorizačního vzorečku dostat. Pojistka valorizace je v zákoně proto, aby amatérské vlády nesnížily svou nekompetencí seniorům životní úroveň. A ten zákon chtějí teď změnit,“ kritizoval vládu Babiš. Následně kabinetu pohrozil „zablokovanou Sněmovnou a obstrukcemi, které ještě nezažili“. „Když byly vládní strany v opozici, EET blokovaly přes 270 dní. Máme větší výdrž. Ze života ve Sněmovně budou mít peklo,“ prohlásil opoziční lídr.

Šéf hnutí ANO se nechal slyšet, že by věk odchodu do důchodu naopak snižoval. O kolik, však odmítl prozradit. „Když budeme ve vládě, řeknu. Zvolte si lepší vládu a budete chodit minimálně stejně. Tato vláda vám řekne, že půjdete v 68 letech. Získáme zdroje, aby naši důchodci měli zasloužené důchody a zasloužené stáří, aby se hranice vůbec neposouvala. Není k tomu důvod. V Evropě mají Francie, Itálie, Řecko, Slovensko 62 let. Proč ne my?“ udeřil na současnou vládu.

„Ať se konečně Stanjura začne starat o příjmy a začnou šetřit,“ opřel se dále Babiš do ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS).

Střet mezi vládou a opozicí však není zdaleka jediným bojem, který momentálně probíhá na české politické scéně. Stále častěji se navzájem kritizují dvě parlamentní opoziční síly; hnutí ANO a SPD, jejichž rivalita se projevila v nedávném prezidentském klání. Předseda SPD Tomio Okamura před prvním kolem volby vyzval Andreje Babiše, aby se vzdal kandidatury a podpořil kandidáta okamurovců Jaroslava Baštu v zájmů společné strategie opozice pro vítězství nad „vládními kandidáty“ s odůvodněním, že šéfa ANO „nesnáší 70 procent voličů“. Když Babiš nakonec postoupil do druhého kola, Tomio Okamura jej odmítl výslovně podpořit a místo toho jen doporučil svým voličům, aby nevolili jeho protikandidáta Petra Pavla. Babiš se pak nechal slyšet, že hnutí SPD pro ANO nepředstavuje potenciálního koaličního partnera, na což Okamura odvětil, že Babiš je provládním politikem.

Střet mezi dvěma opozičními lídry dále pokračuje. Babiš v rozhovoru pro deník Právo obvinil svého konkurenta z toho, že prý zradil své voliče. „Měli podpořit protivládního kandidáta – mě. SPD pro voliče nikdy nic neudělala a neprosadila, je to podnikatelský projekt pana předsedy. Jeden Úsvit už vytuneloval,“ opřel se do Tomia Okamury někdejší premiér Babiš, který dlouhodobě sám čelí kritice ze strany některých médií, že své politické hnutí založil za účelem prosazování vlastních podnikatelských zájmů. Babiš také řekl, že se chce ucházet o hlasy voličů SPD a bude jim vysvětlovat, že „vystupovat z EU je pitomost“.

Ačkoliv Babiš v lednovém souboji o Hrad prohrál, podle svých slov je s výsledkem spokojený. „Já věděl, že nemůžeme nikdy vyhrát prezidentské volby. Všechny průzkumy ukazovaly, že prohraji proti každému. Svůj cíl mít více než hnutí ANO ve volbách 2021 jsem splnil v prvním kole. Jsem spokojený,“ uvedl v rozhovoru pro deník Právo. Ze své porážky obvinil zejména média, která prý stranila jeho protikandidátovi Petru Pavlovi, přičemž odkázal na výrok bývalé hlavy státu Václava Klause, že „média vyberou prezidenta a občané ho zvolí“.

Babiš zároveň připustil, že se v kampani dopustil chyb, avšak odmítl nařčení, že by vedl negativní kampaň. „Ale ano, udělal jsem chyby. Určitě první tisková konference. Byl jsem pod vlivem negativní informace. Když útočí na rodinu, poštvávají proti mně syna, těžko zvládám emoce, ale určitě jsem nevedl žádnou negativní kampaň, naopak. Vláda a pan Pavel mluvili o válce, já o míru, ale média to celé otočila proti mně,“ vysvětlil.

Předseda hnutí ANO se také vyjádřil k personálním změnám ve svém nejužším týmu. Po Babišově porážce v prezidentské volbě jej opustila řada blízkých spolupracovníků, jako je někdejší šéfka Úřadu vlády Tünde Bartha či marketingový expert Marek Prchal. „Ode mě nikdo neodešel. Já jsem si lidi vždycky vybíral. Tito kolegové byli předmětem nevybíravých útoků, takže to pro ně nebylo únosné. Byli jsme dopředu jasně domluveni, že pokud neuspěji, každý půjde dál svou cestou,“ okomentoval Babiš odchod těchto známých jmen ze svého nejbližšího okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…