Babiš spočítal, o kolik obere státní kasu. Kvůli nápadu s levnějším pivem

29.01.2016 15:02

Případným snížením daně z přidané hodnoty u sudového piva z nynějších 21 na deset procent by stát přišel asi o 160 milionů korun ročně. V rozporu s právem Evropské unie by zařazení sudového piva do této snížené sazby DPH nebylo, řekli dnes novinářům ministr financí Andrej Babiš (ANO) a jeho náměstkyně Alena Schillerová.

Babiš spočítal, o kolik obere státní kasu. Kvůli nápadu s levnějším pivem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Michaely Jílkové Máte slovo byl i ministr financí Andrej Babiš

Předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a předseda ODS Petr Fiala označili Babišův návrh ohledně piva za populistický.

"Co se týče práva Evropské unie, ano, je to naprosto v souladu. Máme to takto zkonzultováno, nastudováno," uvedla Schillerová.

Ministerstvo financí později informovalo, že sníženou sazbu daně je možné aplikovat na restaurační a cateringové služby, přičemž je na volbě každého členského státu, zda z této položky vyloučí dodání alkoholických nebo nealkoholických nápojů. "Je nutné zdůraznit, že směrnice zakazuje použití snížené sazby DPH na dodání piva jako zboží, nikoliv však na podávání piva v rámci restaurační služby," uvedl Michal Žurovec z MF.

Babiš zopakoval, že návrh předloží na nejbližším jednání koaliční rady. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o něm prý zatím neinformoval. Ministerstvo financí chce změnu navrhnout s účinností od letošního července. Schillerová uvedla, že by se mohla dostat pozměňovacím návrhem do vládní novely celního zákona, jejíž součástí je i změna zákona.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na Facebooku napsal, že před rokem dostal od pivovarníků podnět ohledně snížení spotřební daně na pivo a s koaličními partnery jej projednával. "Především ministr financí byl proti z důvodů výpadku příjmů do státního rozpočtu a dnes navrhuje snížení DPH jen pro pivo. Ať si o tomto kroku udělá každý obrázek sám," uvedl Jurečka. Chce v koalici jednat o nižší DPH u potravin. "Protože to reálně pomůže rodinám s dětmi, seniorům, lidem s nižšími příjmy," dodal.

Kalousek řekl, že populisté "vyzobávají" jednotlivé položky bez ekonomického a spotřebitelského významu a jen tím otvírají dveře daňovým únikům a komplikují účetnictví. TOP 09 podle něho navrhne návrat ke dvou sazbám DPH deset a 20 procent. Kalousek připomněl, že pravicová vláda zvýšila sazby kvůli financování druhého důchodového pilíře, který současná vláda zrušila, ale peníze z vyšší DPH si ponechala.

"Kdyby to Andrej Babiš myslel se snižováním DPH vážně, podpořil by návrh ODS na plošné snížení DPH na 19 a 14 procent, který již několik měsíců bez projednání leží ve Sněmovně," uvedl Fiala. Soudí, že Babišův návrh komplikuje daňový systém a vyvolává pochybnosti o souladu s evropským právem.

Babišův návrh souvisí s plánovaným zavedením elektronické evidence tržeb. Doprovodná předloha předpokládá snížení DPH na nealkoholické nápoje a jídlo v restauracích z 21 na 15 procent. Zařazení piva do nižší sazby by podle Babiše mělo vyrovnat tuto výhodu restauracím, které jídlo nenabízejí. Sleva by činila zhruba 2,3 až 3,6 koruny na půllitr a na provozovatelích by bylo, zda by ji přenesli na zákazníka.

"Máme dlouhodobý cíl vrátit DPH na úroveň dvou sazeb," podotkl ministr financí. Nyní jsou sazby tři - 21, 15 a deset procent.

Zástupci vládního hnutí ANO přišli na dnešní tiskovou konferenci s transparentem s obrázkem půllitru piva a s nápisem "EET levnější pivo". Donesli ho následně i do sněmovního jednacího sálu, v němž poslanci už pátým dnem zavedení kontroverzní evidence tržeb schvalují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…