Babiš suverénně vede preference. A překvapení

13.02.2023 13:10 | Ze sítí

Pouhé dvě z pěti vládních stran v Poslanecké sněmovně a dohromady by navíc daly jen dvacet procent hlasů. Tak by dnes dopadly volby podle agentury SANEP. A opozici by kromě tradičních hnutí ANO a SPD posílila ještě strana PRO, která by získala přes šest procent hlasů.

Babiš suverénně vede preference. A překvapení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna projednávala změnu některých zákonů v oblasti obrany

Třicet dva procenta a sedm desetin navrch pro lídra opozice, hnutí ANO, je u této agentury celkem očekávaným výsledkem, který se ale příliš neliší ani od jiných výzkumníků.

Na druhém místě by skončila ODS, ovšem s odstupem zhruba takovým, jako ve sněmovních volbách roku 2017. Strana premiéra Fialy by získala třináct a půl procenta.

„Během jednoho roku ztratili občanští demokraté necelých sedm procent svých voličů a tento, dnes již dlouhodobý trend klesajících volebních preferencí, by měl být pro tuto vládní stranu velkým varováním,“ píše agentura v komentáři. Příčinu výzkumníci vidí v neschopnosti premiérovy strany rozptýlit obavy veřejnosti ohledně energetické krize i vysoké inflace.

Pokles ale zaznamenala i SPD, připsala by si pouhých 9,3 procenta. I pro SPD má být výsledek varováním, lze jej totiž číst jako reakci na chování Okamurova hnutí při prezidentské volbě. Obvykle energický předseda prý u řady voličů ztrácí na akceschopnosti. Stále by to však SPD stačilo na třetí místo, protože čtvrtí Piráti by získali 7,9 procenta.

A pětici sněmovních stran by uzavírala strana PRO. Zkratka skrývá právo, respekt a odbornost a založil ji právník Jindřich Rajchl jako reakci na covidovou i energetickou krizi a způsob, jakým tyto situace řešily vlády Babiše a Fialy.

„Rajchlovi se podařilo během několika měsíců začít sjednocovat dosud roztříštěné hlasy nespokojených občanů, kteří dříve dávali své hlasy ať už Trikoloře, ANO, Přísaze či SPD. Zajímavé ale je, že se ke straně PRO začínají přidávat i zklamaní voliči ODS i ČSSD,“ zjistili výzkumníci v terénu.

Strana, která již na podzim postavila několik kandidátů do Senátu a u některých agentur se blížila pětiprocentní hranici, nyní limit pro vstup do Poslanecké sněmovny u SANEP překročila.

Na rozdíl od trojice vládních stran a hnutí. Nejblíže ke Sněmovně z nich byl Rakušanův STAN, který by si připsal 4,6 procenta. TOP 09 pak 3,9 a lidovci 3,1. Ještě za nimi se umístila kdysi premiérská ČSSD.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

no, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemacycek , 13.02.2023 13:41:49
a kdybyste uměli (ANO, SPD, PRO a ještě několik malých stran) počítat, tak byste společně ty rychetskýho nýmandy vymetli, než by řekli švec. Ale to byste museli VŠICHNI !!! zahodit svoje předsudky a jít do voleb společně, přesně tak, jak to soudruh rychetský nalajnoval :-):-):-). A potom si můžete v klidu říct nashledanou zase u příštích voleb. Ani by si ten současnej slepenec neprdnul !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…