Babiš utřel Marvanovou: Řekla jste si o kšeft, o tom mlčíte. Jen se zviditelňujete. Jste vyvolená elita, pořád chcete lidi vodit za ručičku, ale oni nejsou hloupí!

09.08.2017 7:25

Exministr financí Andrej Babiš (ANO) se ve svém prohlášení obul do advokátky Hany Marvanové za její slova v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz. Považuje za nehorázné její věty ohledně toho, že nic neudělal ve věci privatizace OKD. Zároveň ji zařadil do úzké skupiny nikým nevolených lidí.

Babiš utřel Marvanovou: Řekla jste si o kšeft, o tom mlčíte. Jen se zviditelňujete. Jste vyvolená elita, pořád chcete lidi vodit za ručičku, ale oni nejsou hloupí!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš ve svém prohlášení mimo jiné uvádí, že za dobu svého působení na Ministerstvu financí se potkal s dlouhou řadou lidi, kteří nějakým způsobem žádali o pomoc. „Sdružení nájemníků bytů OKD nebylo výjimkou. S panem Macháčkem i s doktorkou Marvanovou jako právní zástupkyní jsem se sešel opakovaně a trpělivě jim naslouchal. I tyto diskuze přispěly k tomu, že jsem privatizaci OKD začal otevřeně kritizovat, zatímco mí předchůdci, zejména z líhně sociální demokracie, ji oficiálně při šetření Evropskou komisí obhajovali. Už to samo o sobě je jasný důkaz, že mé konání v kauze OKD se z podstaty liší od konání či nekonání mých předchůdců,“ sdělil předseda hnutí ANO a vymezil se tak i proti slovům Marvanové, že nic neudělal ve vztahu k Evropské komisi. 

„Evropskou komisi jsme v záležitosti již dříve podané stížnosti kontaktovali a dostali jsme jasný vzkaz, že bez ohledu na ostatní argumenty, Komise hodlá vyčkat výsledku trestního řízení. Úvahy doktorky Marvanové, že není třeba čekat na rozsudek, jsou proto pouhé spekulace. Navíc, z úst advokátky celkem překvapivé. Na rozdíl od ní já se spoléhám na fakta,“ zmínil Babiš.

Anketa

Dostanou se Piráti na podzim do Poslanecké sněmovny?

25%
hlasovalo: 2904 lidí

Rozhovor s Hanou Marvanovou ZDE.

„V trestním řízení OKD je ministerstvo jako poškozený ze zákona zastupováno Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Vzhledem k výši uplatňované škody jsem apeloval na to, aby hájení zájmu státu bylo po odborné a personální stránce dostatečně zajištěno stejně jako to, aby ministerstvo poskytlo v této věci maximální součinnost. V trestním řízení jsme po procesní stránce mimořádně aktivní. Urgovali jsme dopracování posudku, urgovali jsme nařízení jednání, kladli otázky na hlavním líčení. Podali jsme písemné a odůvodněné návrhy na důkaz výslechem svědků, a jak známo, soud nám vyhověl, když předvolal premiéra Bohuslava Sobotku,“ vyprávěl dále Babiš. A rýpl si do Marvanové. „Když se paní doktorka Marvanová pokusila uplatnit tvrzenou škodu za sdružení nájemníků, soud tento pokus odmítl, protože tak neučinila v zákonné lhůtě,“ řekl.

„Přestože doktorka Marvanová tvrdí, že netouží být zvolena, ten rozhovor budí dojem, že jeho jediným účelem je snaha se zviditelnit, která je o paní Marvanové koneckonců všeobecně známa. Škoda jen, že v záplavě nepravd, nepodložené kritiky a knížecích rad paní doktorka také neuvedla, že si zcela otevřeně řekla o kšeft, když jako advokátka chtěla stát v kauze OKD zastupovat. Byl jsem od počátku proti dávat to advokátům a dnes jsem za to dvakrát rád. Stojím si za tím, že pod mým vedením udělalo ministerstvo v souvislosti s OKD všechno, co mohlo a co dávalo smysl," sdělil.

Závěrem pak Babiš reagoval na slova o tom, že by případné vítězství hnutí ANO znamenalo problém pro demokracii. „Paní Marvanová patří x let mezi úzkou skupinu nikým nevolených lidí, kteří se ale cítí jako vyvolená elita, jež se neustále přes nejrůznější výzvy snaží ovlivňovat politiku a veřejný život. Straší lidi před různými osobami a subjekty a chce je vodit za ručičku. Lidé nejsou hloupí a nemusíte je stále poučovat. Sami se ve volbách rozhodnou a naše hnutí rozhodně nechce měnit demokratický systém v naší zemi,“ sdělil Babiš s tím, že chce pouze prosadit efektivnější a rychlejší řízení státu a větší odpovědnost politiků. A to například i proto, dodává, aby se megatunel, jako bylo OKD, nemohl už opakovat. 

Celá reakce Andreje Babiše, psaná pro PL:

V pondělí dne 27. července vyšel na stránkách Parlamentních listů doktorce Marvanové rozhovor, ve kterém se do mě opírá a tvrdí, že jsem údajně, stejně jako předchozí ministři financí, nic neudělal ve věci privatizace OKD, kromě toho, že jsem jen (!) přihlásil škodu do trestního řízení. Takové prohlášení považuji za nehorázné.

Především, za dobu svého působení na Ministerstvu financí jsem se potkal s dlouhou řadou lidi, kteří nějakým způsobem žádali o pomoc. Sdružení nájemníků bytů OKD nebylo výjimkou. S panem Macháčkem i s doktorkou Marvanovou jako právní zástupkyní jsem se sešel opakovaně a trpělivě jim naslouchal. I tyto diskuze přispěly k tomu, že jsem privatizaci OKD začal otevřené kritizovat, zatímco mí předchůdci, zejména z líhně sociální demokracie, ji oficiálně při šetření Evropskou komisi obhajovali. Už to samo o sobě je jasný důkaz, že mé konání v kauze OKD se z podstaty liší od konání či nekonání mých předchůdců.

 Když už jsem zmínil Evropskou Komisi, paní Marvanová mi podsouvá, že jsem ve vztahu k této instituci nic neudělal. Ani to není pravda. Evropskou komisi jsme v záležitosti již dříve podané stížnosti kontaktovali a dostali jsme jasný vzkaz, že bez ohledu na ostatní argumenty, Komise hodlá vyčkat výsledku trestního řízení. Úvahy doktorky Marvanové, že není třeba čekat na rozsudek, jsou proto pouhé spekulace. Navíc, z úst advokátky celkem překvapivé. Na rozdíl od ní já se spoléhám na fakta.

 V trestním řízení OKD je ministerstvo jako poškozený ze zákona zastupováno Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Vzhledem k výši uplatňované škody jsem apeloval na to, aby hájení zájmu státu bylo po odborné a personální stránce dostatečně zajištěno stejně jako to, aby ministerstvo poskytlo v této věci maximální součinnost. V trestním řízení jsme po procesní stránce mimořádně aktivní. Urgovali jsme dopracování posudku, urgovali jsme nařízení jednání, kladli otázky na hlavním líčení. Podali jsme písemné a odůvodněné návrhy na důkaz výslechem svědků, a jak známo soud nám vyhověl, když předvolal premiéra Bohuslava Sobotku. Podle doktorky Marvanové jsem ovšem jen přihlásil škodu. Na doplnění jen zmíním, že když se paní doktorka Marvanová pokusila uplatnit tvrzenou škodu za sdružení nájemníků, soud tento pokus odmítl, protože tak neučinila v zákonné lhůtě.

 V rozhovoru také zaznělo, že jsem nekonal „když se ten, kdo nesplnil smlouvu z privatizace, zbavoval majetku“. Tím je zřejmě míněna změna vlastníka bytového fondu OKD, k níž došlo na podzim 2015. Paní doktorce evidentně uniklo, že ministerstvo financí v té době založilo do řízení o spojování soutěžitelů dvě podání, v nichž jasně deklarovalo svůj nesouhlas s transakcí.

 Přestože doktorka Marvanová tvrdí, že netouží být zvolena, ten rozhovor budí dojem, že jeho jediným účelem je snaha se zviditelnit, která je o paní Marvanové konec konců všeobecně známa. Škoda jen, že v záplavě nepravd, nepodložené kritiky a knížecích rad paní doktorka také neuvedla, že si zcela otevřeně řekla o kšeft, když jako advokátka chtěla stát v kauze OKD zastupovat. Byl jsem od počátku proti, dávat to advokátům a dnes jsem za to dvakrát rád. Stojím si za tím, že pod mým vedením udělalo ministerstvo v souvislosti s OKD všechno, co mohlo a co dávalo smysl.

Rád bych také reagoval na slova o tom, že by případné vítězství hnutí ANO znamenal problém pro demokracii. Paní Marvanová patří x let mezi úzkou skupinu nikým nevolených lidí, kteří se, ale cítí jako vyvolená elita, která se neustálé přes nejrůznější výzvy snaží ovlivňovat politiku a veřejný život. Straší lidi před různými osobami a subjekty a chce je vodit za ručičku. Lidé nejsou hloupí a nemusíte je stále poučovat. Sami se ve volbách rozhodnou a naše hnutí rozhodně nechce měnit demokraticky systém v naší zemi. Pouze chceme prosadit efektivnější a rychlejší řízení státu a větší odpovědnost politiků. A to přesně z toho důvodu, aby se mega tunel jako bylo OKD nemohl už opakovat, protože jedině v naší zemi je možné, že člověk odpovědný za takovou zlodějnu za sto miliard se může stát premiérem.

 Andrej Babiš

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …