Babiš v Brně. Tak, jak ho ještě nikdy neviděli. Dojetí a slzy v pyžamu

10.01.2023 18:13 | Reportáž

Bouřlivým potleskem ve stoje vítaly stovky lidí v sále Besedního domu brněnské filharmonie kandidáta na prezidenta Andreje Babiše. Těsně před odletem do Paříže totiž Babiš absolvoval v pondělí večer svoji talk show v Brně. Nabitý sál a potlesk lidí vestoje ho dostal. „Jsem dojat,“ uvedl bývalý premiér. Lidem popsal, jak reagoval na osvobozující verdikt v kauze Čapí hnízdo, i to, co má v plánu projednávat v úterý (dnes) s francouzským lídrem.

Babiš v Brně. Tak, jak ho ještě nikdy neviděli. Dojetí a slzy v pyžamu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Talk show s Andrejem Babišem v Brně

„Vidím, že i galerie je narvaná,“ komentoval hned na začátek moderátor talk show Aleš Juchelka.
Andrej Babiš pak vcházel do sálu nejen za potlesku a výkřiků, ale také v doprovodu hudby a světelných efektů. „Dobrý večer, strašně moc děkuji, jste fantastičtí! Moc děkuji za sympatie, které jste mi projevili, jak jsem podepisoval knížky a společně jsme se fotili, jsem dojat,“ uvedl Andrej Babiš na začátek show. Těsně před zahájením totiž proběhla autogramiáda.

Potlesk při uvítání Andreje Babiše. Foto: Daniela Černá

Moderátor se hned ze začátku ptal na pondělní osvobozující rozsudek v kauze Čapí hnízdo. „Je to obrovská úleva pro rodinu, děti, pro moji paní. Bylo to náročné. Nechci se vracet k těm emocím. Byl jsem obviňován z věcí, které jsem neudělal. Těžko se to dá bez emocí komentovat. Samozřejmě je to skvělé pro rodinu, pro všechny, děkuju všem, kdo mě podpořili, kteří mně psali, nejsem schopen ještě všem odepsat. Jsem rád, že žijeme v zemi, kde je nezávislá justice. Že se potvrdilo, že jsme nic neudělali,“ popisoval Andrej Babiš. „Jsem rád, že to mám za sebou. Zažili jsme si jako rodina peklo. Hlavně pro děti a paní to bylo velice náročné. Děkuji všem, co mi psali, všem odepíšu, jen mám teď zahlcený mobil,“ řekl Babiš opět za potlesku.

Show Andreje Babiše v Brně. Foto: Daniela Černá

Sám takový verdikt trochu očekával. „Samozřejmě soudce byl na nás přísný, je to jeho právo,“ podotkl a vrátil se k průběhu celé kauzy. „V politickém boji, když vám sahají na děti… To nedělala ani mafie. Zabíjeli se mezi sebou, ale nikdy nesahali na rodinu, na děti. Tady došlo k věcem, které jsou neuvěřitelné, člověk nechápe, že vůbec takoví lidé existují. Bylo to skutečně hrozné. Pevně věřím, že rodina i můj syn pochopí, že rodiče chtějí pro děti vždycky to nejlepší. Projevil jsem i u soudu emoce, soudce mě napomínal. Ale když jde o děti, tak člověk nebere ohled na nic,“ dodal.

Společně jsme si to „odbrečeli“

Babiš dál prozradil, že i v pondělí vstával ve čtyři hodiny. „Největší peklo byly mobily a sítě. Chtěl jsem se vzbudit až po rozhodnutí, ale to se mi nepovedlo. Takže jsem sledoval rozsudek mezi koupelnou a ložnicí,“ smál se Babiš v reakci na dotazy moderátora. „Bylo to výjimečné, moje paní byla doma, syn byl doma, dcera byla v práci. Jsme si to nějak odbrečeli společně. Bylo to náročné,“ opakoval Babiš. „Já jsem na ten soud nešel, protože bych to jednoduše nedal. Nechtěl jsem, aby byly vidět emoce. Tak jsem si pobrečel sám, v ložnici, v pyžamu,“ svěřil se publiku s úsměvem.

Na nedělní Superdebatu do ČT Andrej Babiš záměrně nešel. „Nebylo to korektní. Přece není povinnost chodit do debat. Máme demokracii. Mé zkušenosti byly špatné. I když jsem tam nebyl, tak to bylo stále o Babišovi,“ zhodnotil bývalý premiér.

Aleš Juchelka se pak v dotazu vrátil k cestování Andreje Babiše obytným vozem po republice. „Najezdili jsme asi šestnáct tisíc kilometrů a zastávek bylo asi 350. Byla to kampaň komunální a senátní. O prezidentovi jsme rozhodovali kolem 15. října. Mě baví, když jsem s lidmi, potkal jsem některé lidi opakovaně,“ uvedl Babiš. Zavzpomínal na rok 2013, kdy v Brně přišlo na setkání 1 300 lidí, a takový počet už ANO nikdy nepřekonalo. Přes tisíc lidí přišlo i do Ostravy. „Je to deset let. Jsem zděšen, když vidím deset let staré fotky, jak se mi změnila vizáž,“ dodal Babiš se smíchem.

„My jsme mysleli, že nová vláda bude pro lidi, ale…“

Babiš popsal i to, jak v ANO rozhodovali, kdo bude kandidovat na prezidenta. „My jsme si v hnutí mysleli, že nová vláda bude pro lidi. Jenže jsou tam rok a zjistili jsme, že o lidi nemají zájem a že tam budou dlouho. Snažili jsme se je přesvědčovat, aby udělali konkrétní opatření. Jenže všechno to válcují, mají sto osmičku a nemluví s námi. Je to škoda. Myslím, že je důležité, aby na Hradě byl člověk, který není z pětikoalice. V momentě, když bude na Hradě provládní kandidát, budou říkat stejné věci jako vláda, a to je špatně. Nekandiduji proto, abych byl protivládní prezident, ale mám ze všech kandidátů nejvíc politických zkušeností,“ uvedl Babiš.

Vláda podle Babiše měla možnost se ukázat i v době našeho předsednictví EU. „Když bude prezident pracovitý, může je i v mediálním prostoru dostat do tlaku,“ poznamenal Babiš.

Babiš zmínil, že je pro něj vždycky prioritou zdravotnictví, a vypočítával, co se mu podařilo v této oblasti prosadit. Podle Babiše musí být dostupná zdravotní péče pro všechny. „To není možné, že nejsou léky. To jsou věci, které mě skutečně štvou, mě to mrzí, chtěl jsem Pražákům postavit nejmodernější nemocnici na světě. Potřebujeme mít zázemí,“ popisoval Babiš. Hovořil o tom, jaký mělo ANO projekt na zajištění zubařských ordinací.

Budu vám pomáhat. S tímto heslem jde Babiš do voleb. Foto: Daniela Černá

Řeč byla také o ekonomické diplomacii a zahraničním obchodu. „Mě nejvíc na politice bavilo setkávat se s lidmi a potkávat se se světovými lídry. Na tom jsem budoval osobní vztahy. Parlament mě moc nebavil. A vláda? No, úředníci chrlí desítky různých zákonů. Nejvíc mě bavilo potkávat světové lídry a vybudovat si osobní vztahy,“ popisoval Babiš.

Jak chce Macron ukončit válku na Ukrajině? Na to se bude ptát Babiš

Babiš hovořil o svých kontaktech s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. „Teď, když skončíme, letím do Paříže. Zítra v 10 hodin mě přijme Emmanuel Macron. To je pro mě obrovská podpora, když člověk, který je lídr Evropy… Je to on, který má velké slovo. Mám šanci ho vidět na půl hodiny, abych se vlastně dozvěděl, co vyjednává s Bidenem a kdy by konečně měla skončit válka. Nechceme válku, nechceme, aby umírali lidi. Jasně, teoreticky to všichni zvládají, Putin musí odejít z Ukrajiny, válka musí skončit. Ale ve finále to vždycky musí někdo vyjednat. Bez Spojených států, Evropy, Erdogana… Evropa má obrovský problém. Budu se ho ptát, proč nezměníte Grean Deal? Teď se všechno změnilo,“ popisoval v pondělí večer v Brně, co má v plánu.

„Ať už se zelení fanatici probudí!“ vyzýval. Zmínil, že problémů je milion. Informoval i o tom, že před setkáním s Macronem chce ještě navštívit jednoho světového podnikatele.

Dalším hostem včerejší show pak byla Alena Schillerová, bývalá ministryně financí, která reagovala na otázku moderátora, proč by měl být prezidentem Andrej Babiš. „Protože ho všichni dobře známe, jediný ze všech kandidátů má politickou zkušenost. Víte, jak se choval jako ministr financí, co prosazoval, co prosadil, jak bojoval za naše práva. Víte, jak se choval jako premiér, a máte s ním vlastní osobní zkušenost, protože byl premiérem v nejtěžší krizi v novodobé historii. Vždycky měl srdce na správném místě. Není to s Andrejem Babišem jednoduché. Mohu vás citovat?“ obrátila se na Babiše. „Cituji, říkáte, že jste urputné hovado. Mohu potvrdit, že když si něco vezme do hlavy, tak s ním nepohne ani pár volů. Víte, že v tom nikdy lidi, firmy nenechal. A co vidíme dnes? Že není Nurofen pro děti, antibiotika. Andrej Babiš by už seděl v letadle a Nurofen pro děti dovezl,“ konstatovala Schillerová.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…