Babiš v ČT podpořil Válkovou: Je v tom nevinně, nechápu, co to Štern prováděl

17.06.2014 19:39

Na Ministerstvu spravedlnosti je opět rušno. Po Haně Marvanové se z ministerstva musí poroučet i náměstek Pavel Štern. Ministryně Helena Válková ho dnes odvolala. Množící se skandály v rezortu spravedlnosti ostře zkritizoval premiér Sobotka. Babiš se ale za Válkovou postavil.

Babiš v ČT podpořil Válkovou: Je v tom nevinně, nechápu, co to Štern prováděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Spor mezi ministryní Válkovou (ANO) a jejím náměstkem Pavlem Šternem, nominovaným ČSSD, se týkal výběrového řízení na náramky pro vězně.  Šternovi se nezdál postup ministryně v dotyčném řízení a tak na ni podal trestní oznámení na protikorupční policii. Měla se domáhat důvěrných informací o cenových nabídkách, ke kterým neměla mít přístup. Válková vinu popírá a Štern cítí křivdu. „Byl jsem odvolán za to, že jsem dodržoval pravidla,“ postěžoval si.

Současný premiér a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka konání Válkové odsoudil a odvolání Šterna považuje za porušení koaliční smlouvy, jelikož ministryně svoje rozhodnutí s nikým nekonzultovala.

Babiš: „Je to tvrzení proti tvrzení“

Podporu Válkové dnes vyjádřil poslanecký klub ANO i předseda hnutí Andrej Babiš. Podle něho došlo k zásadnímu omylu a Válková je tak v kauze nevinně. „Já bych zdůraznil, že to žádný tendr nebyl. Byl to průzkum trhu. Paní ministryně postupovala dle zákona. Ministerstvo dohlíží na Probační a mediační službu,“ prohlásil v rozhovoru pro Českou televizi.   

Vinu na vyvolání celé kauzy má podle něho náměstek Štern. „Štern to měl řešit. Nechápu, proč s tím šel na policii a do médií,“ rozčiloval se. Celou věc už řešil i s premiérem Sobotkou, kterému se konání Válkové nelíbilo, a dokonce ho označil za porušení koaliční smlouvy. To Babiš odmítá. „Mluví se v ní pouze o ministrech, ne o náměstcích,“ řekl. Shodli se naopak na potřebě stabilizace rezortu. K uklidnění situace má pak podle ministra financí přispět to, že si ČSSD jmenuje nového náměstka.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…