Babiš v ráži: Vybereme o 46 miliard více na daních. Opozice podporuje podvodníky

24.07.2015 19:20

Šéf státní kasy si pochvaloval vyjednávání o rozpočtu. Rád by prý přidal všem, ale nejde to. Zato pro opozici neměl právě vlídná slova. Používá totiž elektronickou evidenci tržeb jako zbraň proti Ministerstvu financí, čímž podporují podvodníky. Za 25 let prý proti podvodníkům dnešní opozice neudělala skoro nic. Pár slov padlo i k Řecku. Z Babišových úst zaznělo prakticky ultimátum.

Babiš v ráži: Vybereme o 46 miliard více na daních. Opozice podporuje podvodníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš hovoří ve sněmovně

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pátečním Interview vysvětloval, že se snaží najít miliardy navíc pro svého ministra dopravy Dana Ťoka za hnutí ANO. Slibuje, že se mu povedlo najít deset miliard navíc, a to prý díky lepšímu výběru daní. V tuto chvíli ale čelí požadavkům na dalších 40 miliard. Hodně peněz prý požaduje např. ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Rád bych vyhověl všem, ale současně chceme snižovat deficit,“ konstatoval šéf státní kasy.

„Jednání s ministry jsou celkem příjemná a neprobíhají žádné zásadní střety, pokračoval Babiš. Střety neočekává ani s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Tam už existuje dohoda a Němeček prý přislíbil, že především navýší platy zdravotníkům a dalším lidem. Prozatím se ale nedá připravit vyrovnaný rozpočet. „My jsme stát převzali v takovém stavu, že připomínal firmu před krachem,“ podotkl za svou politickou kariéru nikoli poprvé.

Dnes má stát určité rezervy, ale nelze prý říci, že bychom plýtvali. Česká republika patří v Evropě na špici, pokud jde o zadlužení, a podstatné je, že investujeme,“ zaznělo z ministrových úst.

Vybereme o 46 miliard více na daních

Je prý také pravda, že se zlepšil výběr daní, a pokud někdo tvrdí opak, tak to není pravda. „Stokrát opakovaná lež se stává pravdou. V roce 2016 vybereme o 46 miliard víc. Ať nikdo neříká, že nevybíráme daně,“ rozčílil se šéf státní kasy. Tvrdě se opřel také do pracovníků NKÚ. „Ať se NKÚ nevyjadřuje k tomu, čemu nerozumí.“ Pokračoval v kanonádě ministr. Proti neplacení daní fungují prý např. zasílaná kontrolní hlášení. Česko také dál hodlá bojovat proti karuselovým podvodům.

Pár slov padlo také o elektronické evidenci tržeb. Počáteční náklady budou stát asi 350 milionů a ročně na provoz dalších 300 milionů, ale výběr daní se zvedne o desítky miliard. „Opozice si vzala EET proti nám, protože chce podporovat podvodníky... Opozice za 25 let neudělala vůbec nic, aby vybrala daně a zabránila podvodům. Přece není možné, že jeden podnikatel daně platí a druhý ne, ten druhý má pak neoprávněnou konkurenční výhodu. Ty peníze patří nám všem, my je potřebujeme na důchody, na platy učitelů a tak dále.

Buď Řecko, nebo my

Nakonec se vyjádřil i k Řecku. Přál by si, aby tato země odešla z eurozóny, zavedla vlastní měnu a aby jí věřitelé odpustili dluhy. „Pokud bude Řecko v eurozóně, tak já budu zásadně proti, aby Česko přijalo euro,“ uzavřel své vystoupení ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…