Babiš za blbce, padlo od ČSSD. V nové, trapné kauze

03.02.2020 7:15

Server Seznam Zprávy přišel se zjištěním, že e-shop na dálniční známky byl zástěrkou pro tajný sledovací systém. Reportér Janek Kroupa přinesl nové skutečnosti o veřejné zakázce, kvůli níž premiér Andrej Babiš (ANO) odvolal ministra dopravy Vladimíra Kremlíka.

Babiš za blbce, padlo od ČSSD. V nové, trapné kauze
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

E-shop na dálniční známky, který za víkend vytvořila zdarma stovka IT specialistů v rámci hackathonu, byl jen malou složkou velkého projektu. Celý původní projekt měl podle nejnovějších zjištění mnohem vážnější účel než zřídit internetový obchod na dálniční známky. Měl totiž vzniknout sofistikovaný sledovací systém. Připravovat jej mělo Ministerstvo dopravy ve spolupráci s tajnými službami a policií. 

Anketa

Stydíte se za premiéra Andreje Babiše?

8%
92%
hlasovalo: 26552 lidí

To, že systém uměl fotit registrační značky, potvrdil odvolaný ministr Kremlík. „Z logiky vyplývá, že měl umět fotit i víc,“ uvedl s tím, že daná část byla vskutku v utajeném režimu. Že mělo jít vskutku o systém určený ke sledování a evidenci aut, potvrdily i dva zdroje z bezpečnostní komunity. Vznikat měly prý dokonce tři fotografie – jedna SPZ a další dva snímky měly zachytit kabinu vozu s celou posádkou. 

„Jestli se vedla nějaká debata o tom, zda je to správně, nevím, já u ní nebyl. Byl jsem ministr dopravy, nikoli tajných služeb,“ řekl Kremlík.

Projekt za 400 milionů korun zadal původně napřímo Státní fond dopravní infrastruktury společnosti Asseco. Podle Seznam Zpráv za bezpečnostní komunitu řešila celou věc BIS. Jeden z dopisů ředitele BIS Michala Koudelky o celé věci byl například ze srpna loňského roku. 

BIS se nyní k celé věci odmítá vyjádřit, mluvčí Ladislav Šticha jen uvedl, že s přístupem zpravodajských služeb do chystané evidence o projíždějících autech a jejich majitelích se od začátku počítalo a má to oporu v platném zákoně. 

„To si takhle zanadáváte na otesánkovský stát, uspořádáte hackaton, abyste dokázali, že to umíte levněji, jste hvězdou protikorupčních kampaní – a po dvou týdnech jste za blbce! Aby bylo jasno, nejsem zastáncem šmírování, ale uvědomuji si všechny bezpečnostní hrozby, a vím, že tyhle systémy jsou právě proto ve světě naprosto běžné, takže jsme si celou kauzou a její medializací zase dali slušný vlastní gól,“ poznamenal následně k celé věci na Facebooku exhejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…