Babiš znovu předsedou ANO

12.02.2022 13:19

Andreje Babiše dnes opět zvolili předsedou hnutí ANO. Neměl protikandidáta, čtvrtina delegátů pro něho nehlasovala. Celkem tak obdržel 76 z celkových 95 hlasů.

Babiš znovu předsedou ANO
Foto: Vít Hassan
Popisek: Andrej Babiš pronáší projev na volebním sněmu hnutí ANO.

V kandidátském projevu Babiš potvrdil, že v roce 2024 při další volbě se už o pozici předsedy hnutí ANO ucházet nebude. Za své priority pro další funkční období Babiš v kandidátském projevu označil kontakt s občany, aktivní práci v hnutí a stínovou vládu, kterou ANO nedávno ustavilo. "Moc děkuji za podporu, vážím si toho a těším se na spolupráci," řekl delegátům po volbě.

Babiš se rozhodl vstoupit do politiky na podzim 2011. ANO se po parlamentních volbách v roce 2013 stalo součástí vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), kde Babiš zastával funkci ministra financí. Vládu opustil v květnu 2017 poté, co se Sobotka rozhodl pro jeho odvolání kvůli nejasnostem kolem podnikání a majetkových poměrů.

Po volbách v roce 2017 utvořilo ANO zprvu samostatně menšinovou vládu, která nezískala důvěru. Od června 2018 pak ANO vládlo společně s ČSSD při toleranci komunistů, Babiš byl premiérem. Po říjnových volbách ale hnutí skončilo v opozici, kabinet utvořily Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se STAN.

Na předchozím sněmu ANO v únoru 2019 získal Babiš ve volbě hlasy 206 z 238 delegátů, tedy 86,5 procenta. V roce 2017 obdržel 195 z 210 hlasů, o dva roky dříve dostal všechny platné hlasy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…