Babiš zuří na Rychetského? Petr Fiala jasně: Premiér má strach

04.02.2021 10:02

Předseda ODS Petr Fiala zhodnotil výbuch šéfa hnutí ANO Andreje Babiše po rozhodnutí Ústavního soudu ČR ve věci volebního zákona. Babišův výbuch podle předsedy ODS ukazuje, že je nervózní. „Možná jeho strach z budoucích voleb a z toho dalšího vývoje,“ poznamenal Fiala.

Babiš zuří na Rychetského? Petr Fiala jasně: Premiér má strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala na 29. kongresu ODS

Předseda ODS Petr Fiala před kamerou zhodnotil rozhodnutí Ústavního soudu ve věci volebního zákona. Samotné rozhodnutí prý bere jako fakt, nad kterým ani nejásá, ani ho nekritizuje. Přesto si neodpustil poznámku, že rozhodnout takto 8 měsíců před volbami bylo nešťastné.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí

„Nemohu si odpustit to, že načasování toho rozhodnutí jen několik měsíců před volbami je přinejmenším nešťastné. Musíme se s tím ale vyrovnat,“ poznamenal Fiala ve videu na sociální síti Facebook s tím, že se senátoři a poslanci společně pokusí domluvit na takové podobě zákona, kterou nebude Ústavní soud kritizovat a který napomůže vytvořit stabilní politické prostředí.

„Ale to načasování bylo naprosto špatné,“ konstatoval předseda ODS.

Občanští demokraté prý budou prosazovat zachování volebních krajů v současné podobě. Jako původní profesí politolog si je prý vědom, že dokonalý volební systém nemůže vzniknout, ale je připraven prosazovat co nejspravedlivější podobu.

Poté udeřil na premiéra Andreje Babiše, který Ústavní soud ČR tvrdě slovně napadl a nenechal si ujít příležitost i k úderu na předsedu soudu Pavla Rychetského, když naznačil, že za rušením některých pasáží volebního zákona může stát snaha v roce 2023 kandidovat na prezidenta.

Rychetský téměř okamžitě popřel, že by se v roce 2023 chystal kandidovat na prezidenta.

„To je Andrej Babiš. Je to výraz nevím čeho. Strachu ze strany premiéra,“ zhodnotil středeční Babišův výbuch Fiala. „Můžu si o výroku Ústavního soudu myslet cokoliv, ale nemá smysl na to reagovat jinak, než ho respektovat. Nic jiného není u demokratického politika na místě a všechny ty výlevy na adresu pana Rychetského a Ústavního soudu ničemu nepomáhají. Dál destabilizují situaci. Ukazují nervozitu Andreje Babiše. Možná jeho strach z budoucích voleb a z toho dalšího vývoje,“ poznamenal Fiala.

Psali jsme: Babišův hněv. Válka. Vytáhl Rychetského slova z ČT. A pak...

Babišova hysterie podle předsedy ODS nepomůže k nalezení volebních pravidel, která budou odpovídat nálezům Ústavního soudu ČR. To je přitom teď to nejdůležitější.

Poté se zastal lidovců a konstatoval, že se pravděpodobně poučili ze své koaliční vlády s Andrejem Babišem a dnes spolupráce ODS, lidovců a TOP 09 funguje dobře.  

Poté věnoval pozornost koronavirové krizi. Zdůraznil, že Babiš musí začít s opozicí jednat o tom, jak bude vypadat očkování a jak bude vypadat finanční pomoc lidem zasaženým ekonomickou koronavirovou krizí. „Dokud s námi vláda jednat nebude, tak od nás nemůže čekat podporu,“ upozornil Fiala s odkazem na prodlužování nouzového stavu.

ODS prý bude usilovat o to, aby celý očkovací systém fungoval všude v republice a aby vládní restrikce byly co nejrozumnější, když už musí být nějaké restrikce v platnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…