Babiši, průšvihový audit EU se zveřejní. Zařídím to, slíbil Zdechovský

02.12.2019 8:16

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) včera potvrdilo, že obdrželo auditní zprávu Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle úřadu ale nejde o finální verzi a Česko bude mít dva měsíce na odpověď a případné připomínky. Z vyjádření úřadu také vyplývá, že dokument nyní nelze zveřejnit, jak žádá opozice, protože Evropská komise „žádá o důvěrné zacházení“. Podle informací týdeníku Respekt zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje. Babiš říká, že postupoval podle zákona. Zprávu přislíbil zveřejnit podle serveru Aktuálně.cz europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Babiši, průšvihový audit EU se zveřejní. Zařídím to, slíbil Zdechovský
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Auditní zprávu zaslala EK do České republiky v pátek. Obsah dokumentu nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani jeho výsledky. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Premiér to včera znovu odmítl a tvrdí, že zákon neporušil.

„Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo auditní zprávu, s kterou se v pondělí seznámí odpovědní zaměstnanci. Evropská komise opět žádá o důvěrné zacházení s dokumentem, protože řízení stále trvá. Rozhodně nejde o finální podobu auditní zprávy,“ sdělil včera ČTK mluvčí MMR Vilém Frček. Dvouměsíční lhůta pro vyjádření připomínek začne v okamžiku, kdy MMR obdrží oficiální překlad zprávy do češtiny, řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) České televizi. Zatím má ministerstvo podle ní jen anglický originál.

Organizace Transparency International, která na možný Babišův střet zájmů loni upozornila, ale trvá na tom, že auditní zpráva je konečná a MMR ji má zveřejnit. Zveřejnění požaduje i převážná část opozice. „Ministerstvo musí vše zveřejnit! Jde o peníze nás všech,“ vyzval na Twitteru lídr Pirátů Ivan Bartoš. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že premiérův střet zájmů je jasný už od jeho vstupu do politiky. „V tuto chvíli mě ale zajímá, zda bude ČR muset do Bruselu kvůli jeho nenasytnému čerpání dotací vracet stovky milionů korun,“ dodal.

Ačkoliv obsah auditní zprávy není oficiálně znám, týdeník Respekt dnes na webu uvedl s odvoláním na dva nejmenované zdroje, že dokument potvrzuje Babišů střet zájmů. Jeden ze zdrojů Respektu sdělil, že Babiš podle auditu porušuje české i evropské právo.

Zveřejnění zprávy může požadovat kontrolní výbor Evropského parlamentu. „Příští týden navrhneme projednání auditu Evropské komise o výsledku prošetřování střetu zájmů Andreje Babiše s tím, že budeme požadovat jeho plné zveřejnění v souladu s doporučením ombudsmanky EU,“ sdělil ČTK lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Věc by se podle něj mohla řešit na první schůzi v lednu 2020. Evropská ombudsmanka Emily O´Reillyová došla v létě k závěru, že zatímco předběžné auditní zprávy komise s ohledem na pokračující šetření zveřejňovat nemusí, měla by kvůli velmi silnému veřejnému zájmu zvážit jejich zveřejnění poté, co bude celé auditní řízení ukončeno.

Premiér výhrady EK odmítá. V České televizi řekl, že dodržel zákon o střetu zájmů, postupoval podle něj a jím vlastněnou firmu vložil do svěřenského fondu. Na zveřejnění auditu prý nemá vliv. „Je zcela absurdní, že Brusel vykládá český zákon, navíc úplně nesmyslně, když zákon ‚lex Babiš‘ byl namířen pouze proti mně s cílem vyštvat mě z politiky. Lex Babiš jsem dodržel, postupoval jsem přesně podle něj, vložil jsem firmu do svěřenských fondů,“ řekl Babiš.

Komise pracuje ještě na druhém auditu, který se týká přímých zemědělských dotací. Jeho finální verzi by do Prahy měla zaslat nejpozději v únoru.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…