Babišova arogantní loutka. Nepěkné věci o šéfovi finanční správy

02.04.2017 9:03

O tom, jak berňák chrání ministra financí Andreje Babiše (ANO) a likviduje poctivé podnikatele, se rozepsal na serveru Forum24.cz komentátor Jiří Sezemský. Kritizuje tak především postupy ředitele finanční správy Martina Janečka.

Babišova arogantní loutka. Nepěkné věci o šéfovi finanční správy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Janeček podle Sezemského svého ministra chrání a odmítá šetřit jeho daňové nesrovnalosti. Na druhé straně však prý tvrdým postupem jeho finanční správa likviduje místo podvodníků i poctivé podnikatele. „Zákeřnou zbraní v rukou berních úředníků jsou zejména zajišťovací příkazy, intenzivně nasazované po nástupu Andreje Babiše na ministerstvo financí,“ dodal Sezemský. Podle jeho slov si Janeček za dobu svého působení od podzimu 2014 stihl vydobýt pověst Babišovy loutky a arogantního úředníka. 

„Kdyby se berňák po jeho nástupu choval k daňovým poplatníkům stejně jako k ministrovi financí, stal by se oblíbenou institucí. Taková slova zazněla počátkem března na jednání rozpočtového výboru a platí do puntíku,“ domnívá se Sezemský a kritizuje Janečka za to, že neprověřil podezření ohledně zneužití daňových zákonů v kauze korunových dluhopisů. 

„Prý pro toto šetření neexistuje zákonný podklad. Projevil přitom značnou míru nepochopení, jak se má chovat státní úředník, tedy nikoli přezíravě jako nedotknutelná primadona. Jenže jaký pán, takový kmán,“ konstatuje v souvislosti s Janečkem Sezemský. Dávno konat by však finanční správa měla i podle daňové expertky Simony Hornochové či Janečkova předchůdce Jiřího Žežulky, píše Sezemský. 

Původní text ZDE.

Podle slov Žežulky, která Sezemský cituje, se viditelně změnil způsob práce berního úřadu. „Nedokážu si představit, že by nám v době, kdy jsem vedl Generální finanční ředitelství, ministerstvo financí řeklo, kam máme jít dělat kontrolu, a my ji udělali. To by neprošlo. Dnes tu jistotu nemám,“ uvedl Žežulka. 

„Od Martina Janečka nelze očekávat vůbec nic. Je v konfliktu zájmů a Andrej Babiš řídí ministerstvo jako svoji firmu, kde by podobné manýry odporující jeho zájmům nestrpěl. Nelze si opravdu představit, že by berňák skutečně vážně řešil jeho daňové operace, jestli vždy proběhly v souladu se zákonem,“ zkonstatoval Sezemský a poukázal oproti tomu na podle jeho slov represivní nástroje vůči podnikatelům – EET či kontrolní hlášení DPH.

„Ještě zákeřnější je však ze strany finančních úřadů využívání ‚daňového džihádu‘, jak jsou daňovými experty nazývány zajišťovací příkazy. Je to extrémní instrument umožňující finančním úřadům vybírat předem daně, které ještě nejsou splatné, nebo dokonce ani nejsou vyměřeny. A to ve výši, kterou si úředníci sami stanoví. Týkají se hlavně DPH či spotřební daně. Firma musí nejdéle do tří dnů složit částku, jakou berňák určí. Stačí přitom, že firmu podezřívá, že nebude schopna či ochotna splatit svoje předpokládané daňové závazky, přičemž tyto obavy nemohou být stoprocentně podloženy. Úřady firmě obstaví účet, čímž ji paralyzují, a většinou tím ukončí její činnost,“ zkritizoval Sezemský.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…