Babišova vláda podpořila inflaci, žaloval Fiala u Moravce. Hned na něj nastoupil Kalousek

27.11.2022 15:57 | Ze sítí

Premiér Petr Fiala (ODS) v Otázkách Václava Moravce oznámil, že požádá vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby funkci ministra životního prostředí vykonával až do konce roku. Pokud nenastanou žádné nepředvídatelné okolnosti, bude poté připraven navrhnout do funkce lidoveckého ministerského kandidáta Petra Hladíka. Premiér také kritizoval předchozí vládu Andreje Babiše, že výrazně dopomohla k současné dvouciferné inflaci. Exministr financí Miroslav Kalousek připomněl Fialovi jeho proinflační politiku.

Babišova vláda podpořila inflaci, žaloval Fiala u Moravce. Hned na něj nastoupil Kalousek
Foto: Screen ČT24
Popisek: Petr Fiala u Václava Moravce

Ministerský předseda Fiala už ve čtvrtek po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že potřebuje víc času na podání návrhu. Chce si být jistý, že budou vysvětleny všechny nejasnosti kolem Hladíka. Jmenování bývalého náměstka brněnské primátorky ministrem zkomplikovala kriminální kauza přidělování městských bytů v Brně. Kvůli kauze policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Hladík několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval.

„Chci navrhnout kandidáta, který se bude moci plně věnovat řízení tohoto důležitého resortu, a ne vysvětlování nejasností,“ řekl Fiala v České televizi.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
Hladík má ve funkci ministra nahradit stranickou kolegyni Annu Hubáčkovou, která počátkem října rezignovala ze zdravotních důvodů. Řízením ministerstva je od té doby pověřen Jurečka. Lidovci trvají na tom, že bývalý náměstek brněnské primátorky by se měl ministerstva ujmout. Hladík několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval a není z ničeho obviněn. Podle Jurečky měl několik týdnů na objasnění a závažné skutečnosti, které by vedly k jeho obvinění, se neobjevily. Šéf lidovců tento týden zopakoval, že podle jeho mínění není podání vysvětlení či součinnost s policií důvodem k odchodu z politického života.

Jurečka po středeční schůzce s prezidentem řekl, že Zeman se chce s Hladíkem setkat, až obdrží oficiální žádost o jmenování. Vicepremiér odhadoval, že se tak stane v příštích dnech nebo blízkých týdnech.

V pořadu se dostalo i na rozpočtovou politiku jeho kabinetu. Za tu jej dlouhodobě tepe bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Poté, co Fiala prohlásil, že rozpočtová politika Babišovy vlády výrazně podpořila inflaci, reflektoval jeho výrok ve smyslu, že se v tomto nemůže zříkat zodpovědnosti své vlády. „Bohužel je pravda i to, že rozpočtová politika Fialovy vlády podporuje inflaci výrazně dál. Třistamiliardové deficity jsou proinflační. Hodně proinflační,“ konstatoval Miroslav Kalousek.

Do kritiky se zapojili i diskutující pod Kalouskovým tweetem.

Fiala podle některých nemá ponětí, co dnes prožívají běžní občané. „Pořad OVM s Petrem Fialou na mě působil jako předvolební rozhovor s někým, kdo vůbec nežije běžný praktický život. Byl to rozhovor s někým, kdo každý den docházel na akademickou půdu a praktické věci za něj řeší manželka. Navíc občas lže, že šetří každou korunu. Byl to ‚akademický‘ rozhovor působící jak chrlení vět načtených někde z učebnice. K dobru mu buď, že na rozdíl od Andreje Babiše se nesnaží předstírat, že je jeden z ‚nás‘,“ napsal Tomáš Bílek.  

 

 

 

„No, asi se všichni shodneme na tom, že by tato vládnoucí koalice nebyla špatná, kdyby nemusela řešit deficit po AB + další komplikace, které řešit neumí. A někteří členové vlády jsou prostě joudové. Bohužel,“ přidal svůj názor další diskutér.

 

 

„Pane Kalousek, málem jsem se lekla, že byste si nepřiložil polínko. Ale premiér jasně řekl, že je to pouze krátkodobý postoj vlády v zájmu zachování sociálního smíru. Dobře víte, že když se ve vládě etablují populisti, budete moci psát protestní romány a vše půjde k šípku,“ vzkázala Kalouskovi jedna z komentujících.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala začal docela dobře,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBaskin , 27.11.2022 19:11:16
ale jak se rozhovor rozvíjel a Moravec kladl otázky začal se Fiala kroutit až začal vkládat úplné blbosti, musel jsem to vypnout, už se pak na to nešlo dívat. Věřím že Fiala už dlouho premierem nebude. Měl by přijít někdo normální a ne napomádovaný pańác.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…