Babišovi tleskala Sněmovna. Smetl Rusko a Green Deal

25.02.2022 13:21

Rusko regulérně zahájilo válku. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek promluvil na mimořádné schůzi Sněmovny k vpádu ruských vojáků na Ukrajinu. Sklízel potlesk za vyjádření podpory Fialově vládě v postupu vůči ruské agresi na Ukrajině. Evropu vyzýval ke zvážení až příliš ambiciózních zelených plánů.

Babišovi tleskala Sněmovna. Smetl Rusko a Green Deal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Použití slova „válka“ v rusko-ukrajinském konfliktu se Babiš dlouho vyhýbal, jelikož se řadí ke generaci, která vyrostla s vědomím hrůz druhé světové války. Nyní ale kvůli eskalaci konfliktu a zpráv přicházejících z Ukrajiny, se nezdráhá tento termín použít. „Ze strany Ruska jde o akt, který jednoznačně válku vyvolává,“ sdělil od řečnického pultíku.

„Odmítám použít slovo invaze, jde o regulérní zahájení války. Takový krok je třeba nejen tvrdě odsoudit, ale především se vůči němu jasně postavit,“ pokračoval expremiér.

Musíme jasně podpořit Ukrajinu a Ukrajince: „Podpořit je v jejich boji za mír a zachování svobody. Už kvůli tomu, že zlu nelze ustupovat a že máme povinnost to udělat i proto, že Ukrajinci jsou největší menšinou u nás, v České republice,“ hovořil o Ukrajincích jako o slušných a pracovitých lidech. „Jsou to naši přátelé a přátelům musíme pomáhat,“ konstatoval Andrej Babiš.

Lidé z českých firem mu nyní volají s tím, že mají o své ukrajinské kolegy strach. „Ptají se mě, co se bude dít. Rozumím jim, čekají je nepříjemné momenty překvapení, že se s nimi jejich kolegové, sousedi a přátelé budou loučit, protože dostanou povolávací rozkaz do ukrajinské armády,“ pokračoval předseda opozičního hnutí ANO.

Vyjádřil velké zklamání nad tím, že selhala veškerá diplomacie. „Musím říct, že je to něco strašného, co jsem si myslel, že nikdy nezažiju. Diplomatická jednání nikam nevedla. Pan premiér by se dnes večer měl zeptat francouzského prezidenta Macrona, proč jednání selhala,“ doporučil Petru Fialovi.

To však podle něj neznamená, že by se na mírové řešení mělo již rezignovat, nyní je nutné postupovat jednotně. „Naopak nyní více, než kdykoliv dříve, bychom měli být jednotní a postupovat společně v rámci EU a NATO,“ zdůraznil Babiš.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Oznámil, že vládě v této vážné situaci nebude hnutí ANO opozicí: „Chtěl bych tímto jasně deklarovat, že hnutí ANO podporuje premiéra Petra Fialu a jeho vládu v krocích proti ruské agresi na Ukrajině,“ oznámil a z vládních lavic se rozléhal hlasitý potlesk.

Následně ocenil postoj české hlavy státu: „Jsem rád, že prezident Miloš Zeman vystoupil a dal jasné stanovisko k této události. Je dobře, že bude konat v souhlasu a v koordinaci s vládou,“ uvedl.

V současné době musíme podle jeho slov udělat maximum proto, abychom usnadnili život Ukrajincům, kteří v Česku žijí. Ale i aktivně pomoct těm, kteří budou nuceni své domovy opustit a hledat bezpečí v naší zemi. „Připravme jim, co nejlepší uvítání a připravujeme humanitární pomoc,“ vyzýval.

Zároveň požádal české občany o zdrženlivost vůči Rusům žijícím v Česku. „Zdaleka ne všichni Rusové s kroky Vladimira Putina souhlasí. Dovolím si tvrdit, že řada z nich k nám před jeho politikou utekla,“ doplnil. To se nevylučuje ale s tím, abychom byli aktivní v sankcích vůči ruským podnikatelům, kteří Putinův režim z Česka podporují.

Také bezpečnostní situace Česka se začíná zásadně měnit. Investice do obrany podle Babiše musí mít prioritu. Armáda by také měla zrychlit navyšování počtu profesionálních vojáků. „V otázkách obrany a národní bezpečnosti musí být naše politika jednotná,“ zdůraznil.

Aktuální situace bude mít značný vliv i na naši životní úroveň a naši ekonomiku. „Bylo by možná dobré, aby se Evropská unie a Evropská komise znovu zamyslela nad přehnaně ambiciózními zelenými plány – nad Green Dealem. Možná by bylo dobré, aby pan premiér zkusil znovu otevřít revize a směrnice MIFID na emisní povolenky, která má dopad na ceny elektřiny.

Samozřejmě je to také otázka plynu. Čím víc tlačíme na Green Deal, tím víc je tlak na ceny energií, a tím víc máme problém, že naše teplárenství má nahradit uhlí plynem, právě ruským plynem, na kterém jsme závislí,“ vyzval k opětovnému promyšlení těchto věcí i na evropské úrovni. „Možná je čas změnit strategii,“ dodal.

„Takže děkuji vládě za ten přístup. A my ji jako opozice, znovu opakuji, podporujeme. Děkuji,“ uzavřel svůj sněmovní projev Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…