Babišovy splašky. Lidovec, kterého ministr financí včera nakopl za hazard, dramaticky vystoupil

13.10.2015 12:10

Místopředseda KDU-ČSL a místopředseda sněmovny Jan Bartošek se dnes ostře ohradil proti nařčení, že on a sociálnědemokratický poslanec Jan Šincl jsou zlobbováni hazardním průmyslem, jak to o nich včera tvrdil ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Vypadá to, že když Andreji Babišovi dojdou argumenty, případně marketingová mávátka, přijde řeč na splašky,“ uvedl Bartošek.

Babišovy splašky. Lidovec, kterého ministr financí včera nakopl za hazard, dramaticky vystoupil
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Řekl také, že nemá co skrývat. Zákonu o zdanění hazardu se podle svých slov věnuje asi rok, během nějž se setkal s desítkami starostů, s aktivisty i provozovateli hazardu a s lidmi, kteří se zabývají léčbou závislých.

„Plně podporuji vyjádření našeho předsedy Pavla Bělobrádka, že se v praxi ukazuje, že Andreji Babišovi vadí parlamentní demokracie a diskuse,“ řekl Bartošek.

„Problém je, že v rámci koalice jsou někteří poslanci, kteří jsou zlobbovaní tou hazardní lobby. Na čele pan Kalousek, potom pan Bartošek a pan Šincl, to byli reprezentanti, kteří byli zlobbovaní hazardní lobby a kteří tam dělali obstrukce a pan Valenta na to dohlížel z balkonu,“ řekl v pondělí Babiš v narážce na majitele hazardní firmy Synot Iva Valentu. Ten se přišel podívat před pár dny na noční jednání Sněmovny, kde šlo o to, zda bude od ledna více zdaněn hazard.

Server připomněl, že Bartošek navrhl v létě legalizovat on-line sázení u firem, které nemají sídlo v České republice. „Musíme naše právo harmonizovat s evropským, jinak nám od 1. ledna 2016 hrozí denně půlmilionová pokuta,“ řekl k tomu Bartošek. Podle serveru iDnes.cz jeho návrh prošel zatím prvním čtením ve Sněmovně.

Celý text je ZDE

Bartošek také uvedl, že udělá vše pro to, aby prošel nový loterijní zákon. S poukazem na výroční zprávu o hazardu v ČR od Národního monitorovacího střediska uvedl, že je třeba chránit před hazardem hlavně děti a mladistvé. Za největší riziko pak označil on-line hraní.

Za zásadní považuje Bartošek zavedení hráčské karty, která by měla znemožnit, aby se k hraní dostaly děti, mladiství, lidé pobírající dávky v hmotné nouzi nebo ti, kdo neplatí alimenty.

Bartošek dodal, že od Babiše očekává omluvu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…