Babišův audit unikl? EU mu prý vyčítá manželku Moniku

05.12.2019 11:00

Audit Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) utekl na veřejnost. Podle svých slov jím disponuje server Info.cz, který ho měl získat z důvěryhodných zdrojů.

Babišův audit unikl? EU mu prý vyčítá manželku Moniku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Babiš tvrdí, že Česko žádné peníze vracet nebude, není k tomu podle něho důvod. Opoziční ODS chce navrhnout usnesení, kterým by Sněmovna zavázala vládu k vymáhání dotací od firem, jež je neoprávněně čerpaly. Mluví se také o možném zřízení parlamentní komise, která by sledovala a kontrolovala kroky, jakými by se vláda s prověrkou vypořádávala.

Znění auditu je konečné. Česko bude mít dva měsíce na to, aby uvedlo, zda souhlasí, nebo nesouhlasí s doporučeními obsaženými v materiálu. Pokud by Česko část závěrů odmítlo, má ještě nárok vyvolat slyšení o věci u Evropské komise.

Server Info.cz pak uvádí, že v auditu Evropská komise tvrdí, že Andrej Babiš stále řídí Agrofert a plně jej kontroluje, a to i přesto, že jej převedl do svěřenského fondu. Auditoři to rozepsali hned ve 13 bodech. 

Anketa

Stíhání Babiše obnoveno. Co by mělo nastat?

hlasovalo: 36212 lidí

„Služby Evropské komise jsou názoru, že pan Babiš je nejen schopen vykonávat silný vliv ve svěřenském fondu, ale ve výsledku má rozhodující moc, která může být považována za to, že celou entitu kontroluje,“ píše se podle serveru Info.cz v auditu na straně 46. Celkem má dokument prý zhruba kolem 200 stran.

Mimo jiné také kritizují to, píše server, že ve svěřenském fondu je choť Andreje Babiše Monika. To prý není přípustné, má-li dojít k zamezení střetu zájmů. 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…