Babišův hněv. Válka. Vytáhl Rychetského slova z ČT. A pak...

03.02.2021 15:35

Šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš kritizoval rozhodnutí Ústavního soudu ve věci zrušení části volebního zákona. Verdikt soudu zrušil výhodu, kterou hnutí ANO získávalo u voleb jako nyní nejsilnější politický subjekt. Andrej Babiš předsedu Ústavního soudu a jeho kolegy nešetřil. „Co si z toho má normální člověk odnést?“ ptal se rozzlobený Babiš na tiskové konferenci. A nabídl odpověď. Mnohým se líbit nebude.

Babišův hněv. Válka. Vytáhl Rychetského slova z ČT. A pak...
Foto: FB A. Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí
Hned v úvodu tiskové konference Babiš konstatoval, že rozhodnutí Ústavního soudu musí respektovat, ale plný hněvu dával najevo, že s ním absolutně nesouhlasí. Jako vždy, když svým emocím až příliš povolil uzdu, míchal v projevu češtinu a slovenštinu.

Soudcům musí být podle Babiše jasné, že se svým verdiktem přišel v době pandemie, kdy se bude na české politické scéně jen obtížně hledat shoda o tak důležitém zákonu, jako je volební zákon.

„Ústavní soud definitivně ztratil všechny zábrany a aktivně se, stejně jako v roce 2009, snaží ovlivnit politickou situaci v naší zemi, což mu absolutně nepřísluší. Ukazuje se, že tuto republiku velmi často neřídí volení zástupci lidu, ale ústavní soudci. Klesá význam voleb, roste význam žalob,“ dostával se Babiš na tiskové konferenci do varu.

Vyčetl také ústavním soudcům, že svůj verdikt vyřkli jen osm měsíců před volbami, čímž dali zákonodárcům jen velmi málo času k jednání.

„Nevěřil jsem, že je v České republice možné zneužít právní systém takovým způsobem, který bortí ústavní systém naší země,“ vypálil šéf hnutí ANO s tím, že Ústavní soud s volebním zákonem neměl dvacet let žádný problém. Až teď.

„Ještě víc šokující je, že na Ústavním soudu ležela tato stížnost tři roky, tři roky a nikdo se jí nevěnoval,“ rozčiloval se Babiš. Hřímal, že soud mohl předejít této krizi, kdyby rozhodoval rychleji. „Ústavní soud rozhodl pozdě, až po vyhlášení termínu voleb,“ rozčiloval se dál Babiš.

Konstatoval také, že soud rozhodl nestandardním způsobem. Soudci dostali celý text nálezu až 21. ledna 2021, na což upozorňují i ti ústavní soudci, kteří s většinovým verdiktem nesouhlasili a vyložili své disentní stanovisko.

„Vrcholem arogance je vydání stanoviska pouhých 19 hodin po jeho přijetí s tím, že včera informovali ústavní soudci v televizi, že nechtějí kazit překvapení,“ kroutil hlavou premiér.

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí

Poté šéf hnutí ANO zaútočil na předsedu Ústavního soudu ČR Pavla Rychetského.

„Je to jasné. Pavel Rychetský evidentně není nestranný ústavní soudce. Opakovaně hodnotí aktivní politiky. Snaží se aktivně ze své pozice ovlivňovat výsledky voleb. Všichni jsme viděli, že na mě útočí v médiích a ze své pozice neadekvátně vstupuje do veřejného prostoru,“ posunul Babiš tiskovou konferenci do roviny osobního souboje s Pavlem Rychetským.

Narážel na bilanční rozhovor Rychetského pro Českou televizi, ve kterém Rychetský konstatoval, že si po roce 1989 neuměl představit, že ve svobodné zemi jednou bude premiérem někdo jako Babiš, to jest klasický komunistický kádr z předlistopadové éry a spolupracovník komunistické Státní bezpečnosti.

„Na rozdíl od pana Rychetského a ostatních ústavních soudců já jsem byl zvolen ve svobodných demokratických volbách. Voličům skládám a budu skládat účty a nesedím 18 let na jedné židli jako pan Rychetský,“ metal blesky Babiš.

Poté připomněl, že části volebního zákona, které dnes ústavní soudci zrušili, prosazoval tentýž Pavel Rychetský jako člen vlády Miloše Zemana. Podle Babiše tedy Rychetský dnešním verdiktem popřel sám sebe.

„Ústavní soud vlastně říká, vážení občané, dobře posluchejte, že všechny volby do Poslanecké sněmovny od roku 2000 probíhaly nespravedlivě. Pět voleb do Sněmovny bylo nespravedlivých, říká dnes ústavní soud. A co si z toho má normální člověk odnést? Že poslední patery volby byly neplatné? Nebo nespravedlivé? Neměly by se tedy zrušit všechny zákony, které byly od roku 2002 přijaty?“ ptal se Babiš.

Ústavním soudcům vyčetl, že vyvolali nedůvěru v celý politický systém. Ale hnutí ANO prý udělá vše pro to, aby se našla shoda na nových paragrafech volebního zákona navzdory pandemii koronaviru.

„Načasování je jasný důkaz, že jde o účelové politické rozhodnutí,“ nešetřil tvrdými slovy šéf hnutí ANO.

„Ústavní soud svým rozhodnutím způsobí to, že další vlády budou neakceschopné, Sněmovna bude nefunkční. Bude skoro nemožné sestavit vládní většinu a budou vznikat vlády na základě přeběhlíků a kupčení s poslaneckými křesly, jak to známe z nejhorších korupčních epizod naší polistopadové politické historie,“ zuřil Babiš.

Soudce obvinil, že uvrhli Česko nezodpovědně do politické nestability. Hrozí podle něj, že napříště už nevznikne žádná stabilní vláda. Babiš věštil Česku politický chaos.

Nakonec ještě jednou udeřil přímo na Rychetského.

„Pan Rychetský by se měl vyjádřit, zda udělal politickou dohodu s hnutím STAN o své prezidentské kandidatuře v roce 2023. Hnutí ANO vyhrálo volby v roce 2017 podle pravidel, které stanovili jiní. A naším cílem je vyhrát volby znovu, ať budou pravidla jakákoliv,“ řekl Babiš.

Změna volebního zákona je podle něj dalším pokusem dostat ho z politiky, ale on se prý z politiky vystrnadit nenechá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…