Babišův pindík a hejtmanův alkohol: Jaroslav Faltýnek též o vládě bez ČSSD

13.02.2017 7:12

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se v rozhovoru pro časopis Týden rozmluvil o možné vládě bez sociální demokracie, ale i pindíku svého předsedy Andreje Babiše.

Babišův pindík a hejtmanův alkohol: Jaroslav Faltýnek též o vládě bez ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Faltýnek, jenž je zároveň druhým mužem hnutí, je již dlouhou dobu Babišovou pravou rukou. A svého šéfa dokáže také patřičně hájit. Nyní se jej tak například zastal v otázce majetkových poměrů, kdy Babiš minulý týden uvedl, že se již svlékl do slipů, ale pindíka ukazovat nebude. Šlo o kauzu nákupu dluhopisů, jež Faltýnkovi dle jeho slov přijde absurdní.

On sám Babišova pindíka nikdy neviděl, uvádí. „My jsme s panem Babišem nikdy neplavali, nebyli ve sportovní šatně. Vždycky jsme se stýkali pouze pracovně, takže ne,“ uvedl Faltýnek. V kauze se podle něj snaží někdo poukázat, že pan Babiš neplatí daně nebo obchází zákony.  

„On podniká v České republice od roku 1993, kdy založil Agrofert. Všechny firmy, které postupně vybudoval, tady platí daně. Zaplatily miliardy na daních i na sociálním a zdravotním pojištění. I dividendy z jeho zahraničních firem jdou do České republiky,“ hájí svého šéfa Faltýnek. „Veřejně přiznává své příjmy. A že neví, kolik si za ta léta přesně vydělal? Já to o sobě také z hlavy nevím, musel bych hledat v daňových přiznáních. A to jsem finančně úplně jinde než on,“ dodal k Babišovi. Zároveň jej popsal jako člověka, jenž vždy velice tvrdě pracoval, nepotrpí si na luxus, nemá jachty a ferrari. 

Faltýnek se následně také vyjádřil k olomouckému hejtmanovi Oto Koštovi, kterého tři měsíce po krajských volbách strana vyzvala, aby rezignoval. Ještě v říjnu jej přitom sám Babiš chválil. „U Košty je zaprvé problém s alkoholem. Řekl to pan Babiš, já to víc rozebírat nechci,“ poznamenal Faltýnek s tím, že již v kampani si tohoto problému však všimli. Jako další důvod pak uvedl spolupráci s bývalým hejtmanem z ČSSD Jiřím Rozbořilem, jenž byl obviněn v kauze Vidkun.  

A co kandidáti do Poslanecké sněmovny? O sestavování kandidátek se začne debatovat až po volebním sněmu hnutí. „Počkáme také, co nám navrhnou kraje. Ty by měly říct, jak jsou spokojeny s prací svých poslanců, někteří z nich třeba ani nebudou chtít kandidovat znovu. Až pak si k tomu sedne nové předsednictvo a výbor hnutí. Tato debata se rozběhne až někdy na jaře,“ uvedl Faltýnek. 

Své řekl Faltýnek také k zákonu lex Babiš, jenž je podle něj nesmyslný a protiústavní. Stížnost k Ústavnímu soudu zatím strana nepodala, ale podpisy jsou již sesbírané a je to těsně před podáním. „Stížnost podá pan Babiš i poslanecký klub. Každý zvlášť. Do toho je ještě stížnost prezidenta Miloše Zemana. Jak to dopadne, uvidíme,“ dodal.

Povolební spolupráci si pak Faltýnek dovede spíše než s ČSSD představit s ODS a KDU-ČSL, se Starosty a nezávislými. „Je to o zodpovědnosti. Tady se pořád operuje s pojmy jako pravice a levice, ale já říkám, že bychom se spíš měli řídit selským rozumem,“ řekl.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …