Bagry dělají díry do dálnice. Moskva se připravuje na wagnerovce. Mezitím Kadyrov v Rostově...

24.06.2023 19:24 | Ze sítí

VÁLEČNÝ MONITORING Wagnerovcům vedeným Jevgenijem Prigožinem se podle informací BBC daří přibližovat k Moskvě a ruská metropole se začíná připravovat na možný střet. Nad městem krouží vojenské helikoptéry, uzavírají se mosty a na příjezdových komunikacích vznikají improvizované barikády, zatímco bagry rozrývají dálnice. Moskevský starosta označil aktuální situaci za „obtížnou“ a na pondělí již vyhlásil pracovní volno. Napětí houstne také v Rostově na Donu, k jehož centru se přibližují konvoje Čečenců a ozývá se odtud střelba. Mnozí obyvatelé se snaží z města utéct.

Bagry dělají díry do dálnice. Moskva se připravuje na wagnerovce. Mezitím Kadyrov v Rostově...
Foto: twitter
Popisek: Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21916 lidí
Wagnerovci se pod vedením Jevgenije Prigožina rychle přibližují k Moskvě a ruské úřady se dle BBC obávají, že ozbrojenci by mohli již brzy dorazit na její okraj. Podle britské BBC z ověřeného videa vyplývá, že barikády vznikají již například na mostě 97 km od předměstí Moskvy, kde již tamní starosta Sergej Sobjanin oznámil zahájení „režimu protiteroristické operace“.

Jednotky Wagnerovy skupiny podle gubernátora Lipecké oblasti jižně od Moskvy regionem projíždějí a směřují dále na sever. Mnohé barikády se jim podle videí agentury NEXTA daří prorážet.

V ruském hlavním města podle BBC jeho starosta vyhlásil na pondělí pracovní volno a žádá obyvatele, aby omezili svůj pohyb ve městě. Podle Sobjanina je možné, že budou zcela uzavřeny pro dopravu nejen některé silnice, ale i celé čtvrti.

Zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv podle agentury TASS nevyloučil, že na přípravě vojenské vzpoury v Rusku se podíleli zahraniční specialisté a osoby, které sloužily v elitních jednotkách ruských ozbrojených sil. Podle Medveděva je vzpoura promyšlenou akcí organizovanou za účelem převzetí moci. Varoval též, že pokud by byl ruský jaderný arzenál „pod kontrolou banditů“, celý svět by se ocitl na pokraji zkázy.

Na sociálních sítích se mezitím objevily fotografie trosek sestřeleného vrtulníku Ka-52 ruského ministerstva obrany a informace, že jeho posádka nepřežila.

Šíří se také fotografie a videa z připravovaných barikád či z rozrývání silnic a dálnic vedoucích do Moskvy.

Dle Al-Džazíry ruští vojáci urychleně zřizují palebné pozice na jihozápadním okraji Moskvy a ozbrojení policisté se shromažďují na vjezdu do města v místě, kde ústí dálnice M4, po níž se přesouvá konvoj wagnerovců.

Napětí houstne také v Rostově na Donu, do nějž přijíždějí čečenské jednotky s cílem potlačit wagnerovce.

Mnozí obyvatelé se město odpoledne snažili opustit a šíří se záznamy z přeplněných nástupišť na tamní železniční stanici, které dosti připomínají ty z Kyjeva během prvních dnů války na Ukrajině.

U štábu velitelství ruského Jižního vojenského okruhu, který obsadili wagnerovci, se ozývá střelba a Prigožinovi bojovníci nabádají obyvatele, aby vyklidili centrum města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …