Bahnu dominovali pravičáci. Ohlasy debaty u Jílkové

08.12.2012 18:31

V přímém přenosu čtvrtečního dílu pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou moderátorka diskutovala společně se svými hosty o tom, jak dopadly letošní krajské volby, komu se líbí koalice ČSSD a KSČM a kdo proti těmto koalicím protestuje. Jindy klidnější debata nakonec sklouzla do hádek a překřikování, z něhož vyplynuly urážky či poděkování, že se nebude střílet.

Bahnu dominovali pravičáci. Ohlasy debaty u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková během moderování pořadu Máte slovo

Debakl. Asi tak by se dal nazvat výsledek krajských voleb pro pravicové strany. Z toho vyplývá, že se lidé nyní více přiklání k levici. Čtvrteční díl pořadu České televize by se tak dal nazvat rudým peklem u Jílkové. Důkazem budiž fakt, že bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) většinou zůstává v televizních debatách klidný. Nyní to ale nevydržel. Nejprve mu jedna z žen, která v pořadu zastupovala lid řekla, ať se stydí, a poté, že by měl chodit kanály. „To jsem rád, že mě nezastřelíte,“ odpověděl zase Pospíšil.

Exministr spravedlnosti Pospíšil ale nebyl jediný, kdo své emoce zcela nezkrotil. Svou ráznost potvrdil i poslanec vyslaný sociální demokracii Jaroslav Foldyna a pozadu nezůstal ani šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Moderátorka Michaela Jílková tak měla co dělat, aby se diskutující nevytočili k nepříčetnosti.

Bělobrádek na žalobu

V pořadu se objasňovaly i demonstrace studentů na jihu Čech, kteří protestují proti školské radní z KSČM. „Díky bohu za to, že se mladí lidé takto vyjadřují. Že nejsou pasivní,“ zastával se studentů Pospíšil. Karlovarský krajský radní za KSČM Václav Sloup je ve funkci několik dní a už říká, jak učit dějiny, upozorňoval Pospíšil na 50. léta.

„Mě dění 50. let nezajímá, pane Pospíšile, já ani nebyla na světě,“ vmetla Pospíšilovi do tváře jedna divačka z publika. To nenechalo klidným šéfa lidovců Pavla Bělobrádka, jehož oba dědečkové přišli v 50. letech o majetek. Bělobrádek si pak vyslechl, že jeho dědové o majetky nepřišli proto, že byli rolníci, ale asi proto, že „nadávali za socialismu a otevírali ústa“.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Zřejmě i proto Bělobrádek nynější komunistickou stranu označuje za extrémistickou, což se samozřejmě nelíbí „rudým“ voličům, kteří by výroky lidovce viděli na žalobu pro pomluvu či šíření nepravdy.

Podle komunisty Jiřího Dolejše se Bělobrádek mýlí, pokud se domnívá, že v demokratickém parlamentu může sedět extremistická strana. „Pochybnosti KSČM vždy vyvracela a vysvětlovala demokratickou podstatu svého programu. Každý kdo to vidí jinak, se může obrátit na státní orgány.  Na hysterické kampaně netřeba reagovat stejnou mincí,“ dodává Dolejš.

V tomhle společenském bahně...

Lidé vyjadřující se v diskuzi pořadu či na sociálních sítích měli po zhlédnutí pořadu jasno. Řvalo se tam, řešilo se nedůležité. „Při sledování pořadu p. Jílkové, jsem opět viděl to bahno, v jakém se naše společnost zmítá,“ komentuje pořad diskutující Jaromír. Podle něj a desítky dalších účastníků diskuzí v překřikování a překrucování faktů v diskuzi jasně vyhrála pravice.

Faktem ovšem zůstává, že ani Pospíšil, ani Bělobrádek diváky pořadu příliš nepřesvědčili. Podle některých byli excelentní demagogové, podle jiných to byla Pospíšilova exhibice za sekundování Bělobrádka. „Tady je vidět, jak takzvaní demokrati mají problém se svobodným výsledkem voleb,“ shrnuje diskutující Dana. Divák Vlado byl výběrem hostů v pořadu nadšený. Podle něj jsme mohli vidět vzorek toho, kam jsme se po třiadvaceti letech loupeživého kapitalismu dopracovali.

Ti, jež zažili komunisty a nyní už 23 let zažívají demokracii, totiž dle svých slov umí posoudit, co se změnilo. Darebáci jsou v čele státu, máme bezdomovce, vrahy v nebývalém rozsahu a stát je rozkradený. „I když se komunisté nepochybně dopustili mnohých křivd, nemohu se zbavit obdivu k těm, kteří dokázali lid zbavit strachu z nezaměstnanosti,“ zastupuje nejčastější názor diskutujících Václav.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Novotný

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…