Bakterie by mohla výrazně zlevnit ekotendr. Kalousek je opatrný

11.07.2011 12:21

Profesorovi Václavu Pačesovi z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd a jeho týmu se podařilo přečíst genetický kód bakterií, které žijí v zamořené půdě poblíž chemiček a železáren. Bakterie se živí chemikáliemi a jedy rozkládají na kysličník uhličitý a vodu. Vědci je chtějí využít pro zlepšení životního prostředí v znečištěných oblastech. Nápad podporuje i ministr financí Miroslav Kalousek.

Bakterie by mohla výrazně zlevnit ekotendr. Kalousek je opatrný

Václavu Pačesovi se podařilo izolovat a přečíst genetický kód bakterií, které žijí v znečištěných oblastech kolem chemiček a železáren. Jeden z kmenů bakterií, který vědci objevili, se jmenuje Achromobacter xylosoxidans.



„Bakterie doslova žere karcinogenní chlorované aromatické sloučeniny. Spolehlivě, ale moc pomalu. A my chceme tento její apetit podstatně zvětšit a urychlit," vysvětluje Pačes svůj plán začít geneticky šlechtit bakterie.

Kalousek: Pačesovu projektu fandím

Ministr Miroslav Kalousek výzkum Václava Pačese velmi podporuje. Může totiž státní pokladně ušetřit až desítky miliard korun. „Jeho práce by se určitě měla stát prioritou v podpoře vědeckého výzkumu," říká ministr financí pro MF Dnes.

Sledujeme téma Ekotendr

Na Kalouska tlačí inspekce životního prostředí. V devadesátých letech se totiž stát zavázal k likvidaci ekologických škod z období socialismu.

„Pokud by inspekce posunula termíny, například i kvůli levnějším „očistným" technologiím, s nimiž vědci přicházejí, byl bych šťastný. Státní pokladně by to ušetřilo významné finanční částky," doufá Kalousek. Na výsledky šlechtění bakterií si ministr počká několik let.

Původně ministerstvo financí vyčíslilo cenu ohromného ekotendru na 114 miliard korun.

Čtěte více:
Profesor Pačes: Prolomení limitů jen oddálí problémy s uhlím
Kalousek ví o záměru sebrat mu FAÚ. Tečka
Chemička chystá rozšíření výroby, Přerované jsou proti 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…