Balaš: Že mám končit? O tom nevím

04.01.2023 11:12

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) nemá žádné informace o tom, že by měl skončit v čele resortu.

Balaš: Že mám končit? O tom nevím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš

Stojí před ním hodně úkolů, řekl dnes novinářům před jednáním vlády. Otázkou svého působení u Ústavního soudu se nezabýval a neočekává, že se jí v dohledné době zabývat bude.

Deník N v úterý informoval o tom, že vedení STAN zvažuje Balašovu výměnu. Podle nejmenovaných zdrojů serveru by jako odborník na ústavní právo a vysokoškolský pedagog mohl zamířit na Ústavní soud. O tom, kdo by ho v čele ministerstva nahradil, nemají Starostové jasno. Podle jejich předsedy Víta Rakušana by se případná rekonstrukce vlády musela týkat i jiných stran. Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý řekl, že nemá žádný signál od hnutí STAN, že by zvažovalo nebo navrhovalo výměnu některého z ministrů

„Přede mnou na Ministerstvu školství stojí hodně úkolů," řekl Balaš. Ústavní soud je podle něj pro právníka prestižní místo, otázkou se ale nezabýval. „Myslím si, že v dohledné době se jí ani zabývat nebudu," dodal.

Balaš loni v červnu vystřídal v křesle ministra školství Petra Gazdíka (STAN). Ten rezignoval kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr, která se týká podezřelých obchodů zejména v pražském dopravním podniku.

Podle Deníku N nemá hnutí jasno v tom, kdo by Balaše v čele ministerstva nahradil. Mluví se podle něj například o poslanci Janu Berkim (STAN), Balašově náměstkyni Martině Bětákové (STAN) nebo o odborníkovi na vzdělávání ze společnosti EDUin Bohumilu Kartousovi. Možností je i výměna ministerstev. Člověk blízký vedení STAN Deníku N řekl, že do čela školství by se mohl přesunout dosavadní ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, kterého by vystřídal místopředseda Starostů Jan Farský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…