Bankrot. Rusko nemůže zaplatit úroky. Protože ho zaplatit nenechají

27.06.2022 11:52

Rusko přestalo splácet svoje dluhy, resp. úroky z těchto dluhů. V tuto chvíli je už jasné, že výše nesplacených úroků dosahuje 100 milionů dolarů. Někteří držitelé dluhopisů na situaci už poukázali, a tím spustili celý proces bankrotu. Putin ale tvrdí, že na zaplacení má, ale vinou sankcí platit nemůže.

Bankrot. Rusko nemůže zaplatit úroky. Protože ho zaplatit nenechají
Foto: Repro ČT
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci po skončení summitu v Ženevě

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí
Snaha Ruska vyhnout se prvnímu velkému nesplácení mezinárodních dluhopisů od bolševické revoluce před více než stoletím narazila koncem května na nepřekonatelnou překážku, když Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) Ministerstva financí USA fakticky zablokoval Moskvě platby.

„Od března bylo prakticky jasné, že je ruský bankrot nevyhnutelný, a otázkou bylo, kdy,“ řekl agentuře Reuters Dennis Hranitzky, vedoucí soudních sporů v advokátní kanceláři Quinn Emanuel. 

Podle agentury Reuters jde do značné míry o bankrot formální, protože Rusko si v současnosti sice nemůže půjčovat mezinárodně a díky bohatým příjmům z exportu ropy a plynu si ani půjčovat nepotřebuje. Přesto je faktem, že tato událost do budoucna značně poznamená jeho výpůjční náklady. Ty budou samozřejmě vyšší.

Fakticky jde v této souvislosti o platby ve výši 100 milionů dolarů v úrocích ze dvou dluhopisů, jeden denominovaný v amerických dolarech a druhý v eurech, které mělo Rusko zaplatit 27. května. Platby měly lhůtu odkladu 30 dní, která vypršela v neděli.

Jak píše Reuters, ruské ministerstvo financí uvedlo, že provedlo platby svému národnímu depozitáři pro vypořádání (NSD) v eurech a dolarech a dodalo, že tím splnilo své závazky.

Nicméně někteří tchajwanští držitelé dluhopisů v pondělí neobdrželi platby, uvádí zdroj agentury Reuters. Pro mnoho držitelů dluhopisů představuje to, že nedostanou dlužné peníze včas na své účty, velký problém.

Až do ukrajinské invaze se takový bankrot zdál nemyslitelný, Rusko bylo do té doby standardně hodnoceno i různými ratingovými agenturami. Nesplácení by v tehdejší situaci bylo značně neobvyklé a nepravděpodobné, protože Moskva disponuje prostředky na obsluhu svého dluhu.

OFAC ale vydal počátkem března dočasnou výjimku, známou jako všeobecná licence 9A, aby mohla Moskva nadále platit investorům. Ta ale skončila 25. května, když Washington zpřísnil sankce vůči Rusku, čímž fakticky přerušil platby americkým investorům a subjektům.

Prošlá licence OFAC není ale jedinou překážkou, které Rusko čelí, protože počátkem června Evropská unie uvalila sankce na NSD.

Moskva se v posledních dnech snažila najít způsoby, jak se vypořádat s nadcházejícími platbami a vyhnout se prodlení. Prezident Vladimir Putin minulou středu podepsal dekret o zahájení dočasných postupů a poskytl vládě 10 dní na výběr bank, které budou zpracovávat platby podle nového schématu.

To naznačuje, že Rusko bude považovat své dluhové závazky za splněné, když zaplatí držitelům dluhopisů v rublech.

„Rusko říká, že plní závazky vyplývající z podmínek dluhopisu, to ale není tak docela pravda,“ řekla agentuře Reuters Zia Ullah, partnerka a šéfka korporátní kriminality a vyšetřování v právnické firmě Eversheds Sutherland.

„Pokud jako investor nedostanete svoje peníze, například proto, že jsou uvízlé na vázaném účtu a vy k nim nemůžete, je to vnímáno tak, že Rusko svůj závazek nesplnilo.“

Co bude teď?

Otázka, co bude ruský bankrot znamenat pro další vývoj světové ekonomiky, se bude nyní prolínat téměř všemi jednáními globálních ekonomů, bankéřů apod. Odpověď na ni je ale nejasná. Hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda k tomu uvádí: Rusko dnes po 104 letech zbankrotovalo – jak se teď zahraniční věřitelé dostanou ke svým penězům? Někteří se chtějí „zahojit“ z majetku ruských oligarchů či ze zmrazených ruských rezerv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…