Bariéry by nás ekonomicky zničily. Na besedě o EU padla vážná slova. Také o Putinově Rusku

18.10.2018 20:55 | Zprávy

REPORTÁŽ Putinovské Rusko nenávidí Evropskou unii. Bez schengenského prostoru raketově vzroste nezaměstnanost a odejdou zahraniční firmy. V montovnách pracují lidé z nových členských zemí, tak proč jsme na ně tak nevraživí. To zaznělo na besedě o Evropské unii, které se v Plzni za přítomnosti téměř stovky účastníků nejrůznějšího věku zúčastnili litevský velvyslanec Edvilas Raudonikis, Petr Osvald, člen výboru regionů EU, a Martin Baxa (ODS), poslanec a náměstek primátora. A došlo i na Tomia Okamuru, jehož voliči prý brojí proti EU, ale chutě nakupují v bavorských levných supermarketech a mnozí dokonce pracují v Německu.

Bariéry by nás ekonomicky zničily. Na besedě o EU padla vážná slova. Také o Putinově Rusku
Foto: Václav Fiala
Popisek: Beseda o EU v Plzni

Litevský velvyslanec v úvodu informoval, že máme hodně podobnou historii. „I my slavíme stoleté výročí od obnovení naší státnosti. ... NATO působí jako pojistka jak u vás, tak u  nás,“ konstatoval poté. „U všech členů eurozóny je důvěra ve společnou měnu větší než 50 procent a menší je v těch státech, které euro nemají,“ konstatoval Raudonikis. „My v porovnání s vámi cestujeme mnohem méně, ale my jsme na hranici EU, vy v centru. I když cestujeme méně, Schengen podporujeme více. Ale ve všech zemích je jeho podpora přes 70 procent,“ uvedl optimisticky. Hlavními problémy EU jsou podle něj migrace a terorismus, „… což jsou témata, která se těžko řeší na národní úrovni. Díkybohu se ukazuje, že ve všech státech včetně odcházejících Britů je více než padesátiprocentní podpora EU. Když máme tak solidní základy, můžeme se do budoucnosti dívat dost optimisticky a můžeme být odvážní a dělat odvážné věci,“ uvedl vážně.

Nedovolme zneprůjezdnění hranic!

Petr Osvald, člen výboru regionů EU, prohlásil: „Představte si, že budou stát fronty kamionů na hranicích. Kdybychom v Plzni odmazali vše, co financovala EU nebo kde jsme zčásti její fondy využili, tak tady bude chybět část městského jádra, čistička odpadních vod, která je asi nejdokonalejší v Evropě,“ vypočítával Osvald. „Myslíte si, že firmy, které tady jsou, to dělají pro český trh? Ten je příliš nezajímá. Dělají to proto, že přes nás mají vstup do celé Evropy. Nezaměstnanost a podmínky by vypadaly úplně jinak. ČR je zhruba ze 75 procent závislá na vývozu a z toho 75 procent jde do EU. Když bychom vytvořili bariéry, jsme v obrovském ekonomickém problému. Byl jsem u města, přístavu Bruggy, odkud se exportuje do Velké Británie, a tam nám říkali, že nevědí, co bude. Jestliže se vytvoří cla, tak budou potřebovat možná tisíc celníků, které ale musí dodat belgická vláda. Jestli se nebude clít, bude zapotřebí udělat bezcelní zóny, ale jak tam říkají, někdo nám musí říci, co bude. Známí z Lucemburku mi říkají, že je tam nyní obrovská poptávka po lidech z finančnictví, protože řada finančních společností, které působí v Londýně, měla pobočky v Lucemburku a nyní neví, co se v souvislosti s Brexitem bude dít, přesouvají kanceláře v Lucemburku a omezují je v Londýně. Jestliže mají na konci dubna odejít, vytvořte kontrakty s někým do zahraničí, když nevíte, jak budou vypadat cla či podmínky. Pro firmy to je úplně katastrofické,“ neměl optimistické zprávy ze svých posledních cest Osvald.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…