Bárta to má těžké, hájí ho exministr Moos

01.09.2010 8:42

Bývalý ministr dopravy Tošovského vlády Petr Moos Bártovy kroky chápe. Myslí si, že úklid po bývalých ministrech zahájil dobře.

Bárta to má těžké, hájí ho exministr Moos

Vít Bárta hned po nástupu na ministerstvo dopravy začal svérázně škrtat, zatlačil na stavební firmy a některé stavby pozastavil. Čelí proto kritice z různých stran. Jeho kroky se nelíbí ani premiérovi Petrovi Nečasovi. U bývalého ministra dopravy Petra Moose má však zastání.

„Ministr je pod velkým tlakem vlády a musí si s nařízeními nějak poradit. Dobře vím, jak je jeho pozice těžká," hájí ho v rozhovoru pro Hospodářské noviny Moos.  

Státní zakázky jsou předražené, ale bude líp

Uvítal, že současné ministerstvo dopravy se stavební firmami komunikuje. Nesouhlasnou reakci stavařů na uzavírku některých staveb chápe. „Tlak je obrovský, situace je kritická. To, že rozdíl v prostředcích určených na výstavbu dopravních cest je celých 30 miliard korun, vede ke konfliktům," říká Moos.

Nynější státní zakázky mu připadají předražené. Mluví ale o novém systému cenotvorby pro státní zakázky dopravní infrastruktury. Může prý potvrdit, že po zavedení bude fungovat velice dobře.

„Povede k velkému zlevnění staveb. Dostaneme se na ceny srovnatelné s okolními zeměmi. Bude prostě poctivý," slibuje exministr.

Čínské firmy by mi tu nevadily

Bártovi by poradil některé stavby rozplánovat na delší časové období, tak by se měly oželet některé doprovodné stavby, jako například protihlukové stěny na železnici. Snížil by také ceny dodavatelů stavebních matriálů i stavebních prací.

„Další úspory vidím také v nastavení mírně měkčích norem. Podobně jako v sousedních zemích," navrhuje dále. Nebránil by se ani přivedení čínských stavebních firem na český trh. Monopoly, které využívá Česká republiku mu přijdou nebezpečné.

Více:

Bárta v Bohumíně slíbil: Most se dostaví

Bárta: Nemůžeme si dovolit podporovat ztrátový byznys

Bárta si po dlouhé době zablogoval. Vysvětloval, kritizoval a radil

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…