Bartoš: Budu premiérem. Už mám i ministry. Z ODS jsem rozčarován

22.10.2020 11:12

Předseda Pirátů Ivan Bartoš má vysoké cíle. V rozhovoru pro deník Právo se přihlásil o premiérské křeslo. Chce vystřídat Andreje Babiše (ANO). Vedle Babiše kritizoval i opoziční ODS. Nakonec prozradil, koho si umí představit v pozicích ministrů příští vlády.

Bartoš: Budu premiérem. Už mám i ministry. Z ODS jsem rozčarován
Foto: Screen FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii TV Prima

Šéf Pirátů Ivan Bartoš se otevřeně přihlásil o post premiéra. Věří, že v chystané koalici se Starosty dosáhne tak výrazného volebního zisku, že se stane předsedou vlády a ukončí tak éru Andreje Babiše, který už sedm let pobývá v nejvyšších patrech české politiky.

„Budu-li lídrem a výrazně uspějeme, tuto výzvu přijmu,“ oznámil. Nejprve se ale zeptá svých spolustraníků, zda ho chtějí vidět v pozici pirátského volebního lídra.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Pokud by se opravdu stal premiérem, současnou koronavirovou epidemii by řešil jinak než Babiš. Přijímaná opatření by podle jeho představ byla lépe cílená, méně plošná. „Stát není buldozer, ale velmi jemný mechanismus,“ udeřil na stávající kabinet.

Současně ale znovu zopakoval výzvu ke svým spoluobčanům, aby se chovali solidárně a dodržovali opatření přijatá vládou. Vláda by ale měla být schopná říci, proč ta či ona opatření přijímá, co od nich očekává a jak dlouho budou platná.

Nešetřil ani ODS pro její snahu vyhlašovat vládě nedůvěru.

„Jsem rozčarován z chování ODS po krajských volbách. ... Kdo bude v tuto chvíli vyvolávat nedůvěru vládě, politikaří na úkor dané situace,“ zlobil se šéf Pirátů, podle něhož je teď spíše třeba přijmout zákony, které pomohou občanům vyrovnat se s touto situací.

Pokud jde o předpokládanou spolupráci Pirátů a STAN, Bartoš zdůraznil, že Piráti o tom zatím jen diskutují a pokud se v hlasování shodnou, že tato spolupráce má smysl, dostane vedení strany mandát, aby vstoupilo do jednání se Starosty a nezávislými. Vedení Starostů už takovýto mandát od svých spolustraníků dostalo.

V zásadních věcech se podle Bartoše Piráti a Starostové shodují.

„Ať už je to směřování ČR liberálně demokratickým směrem, ať je to vztah k zahraniční politice, k EU, ale i celosvětové. Ale i otázky transparentnosti. A předseda Vít Rakušan je např. spolunavrhovatelem manželství pro všechny. Samozřejmě skladba programu je velkou otázkou, ale úroveň shody je nad 70 procenty,“ uvedl Bartoš.

Tandem Pirátů a Starostů by prý mohl ve volbách dostat až 30 procent. Naznačují to alespoň analýzy, které si Piráti nechali zpracovat. Podle průzkumů se podle Bartoše také ukazuje, že síla Pirátů je třikrát větší než síla Starostů. Takže případné společné kandidátní listiny do Sněmovny by měly být sestavovány v poměru 3:1 ve prospěch Pirátů. S tímto požadavkem chce Bartoš vstoupit do možných společných jednání.

Pokud se Bartoš stane premiérem, prý už vidí některé osobnosti, které by mohly usednout ve vládě a to jak přímo u Pirátů, tak mimo ně. Stávající 1. místopředsedkyni Pirátů Olgu Richterovou by si dokázal představit v pozici ministryně práce a sociálních věcí. Senátora Lukáše Wagenknechta, který byl zvolen jako nezávislý s podporou Pirátů, by si uměl představit na pozici ministra financí. Ale pouze v případě, že by Wagenknecht o tento post sám stál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…