Bartoš chce řešit „aktuální výzvy v oblasti bydlení“. Využije evropských programů, o některých čtete poprvé

09.03.2022 6:50

V souvislosti s uprchlíky z Ukrajiny třeba podpořit obecní bytové fondy a uvažovat o dostupném bydlení - a to včetně startovního nájemního bydlení, řekl dnes ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Bartoš chce řešit „aktuální výzvy v oblasti bydlení“. Využije evropských programů, o některých čtete poprvé
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ivan Bartoš, kandidát na ministra pro místní rozvoj a digitalizaci

Ministerstvo pro místní rozvoj v tiskové zprávě uvedlo, že o tématu aktuálních výzev v oblasti bydlení dnes Bartoš jednal na ministerské konferenci organizované francouzským předsednictvím EU. ČR bude EU předsedat od 1. července 2022.

„Otázka bydlení je klíčová a důsledky současné situace na Ukrajině nám dají pocítit jak moc. Problémy energetické krize a nedostupného bydlení se týkají mnoha zemí Evropské unie. Chceme urychlit výstavbu dostupného bydlení, které se nyní stává naléhavou záležitostí pro statisíce či dokonce miliony uprchlíků z Ukrajiny i pro všechny občany zemí EU, kteří poskytují neuvěřitelnou podporu obětem této nevyprovokované agrese," řekl Bartoš.

Podle ministra je namístě uvažovat o dostupném bydlení pro daleko širší skupiny lidí, které zahrnuje i startovní nájemní bydlení. Postavil se i za posílení projektů, které vedou k podpoře obnovení obecních bytových fondů, podpůrné finanční nástroje a různé formy vlastnického bydlení.

Téma bydlení je na rozhraní několika evropských politik a týká se několika iniciativ Komise, jakými jsou Evropská zelená dohoda, Renovační vlna, Nový evropský Bauhaus a Iniciativa za dostupné bydlení. Členské státy EU podle MMR na konferenci sdílely jednotlivé příklady z kroků, které podnikají v oblasti bydlení.

„Bytové domy a budovy jsou zodpovědné za přibližně 40 procent celkové spotřeby energie v EU. Naprostá většina budov v EU byla postavena před více než 20 lety a neodpovídá současným a budoucím výzvám spojených s klimatickými změnami. Pokud bychom tyto budovy kvalitně renovovali, představovalo by to velký potenciál pro snížení spotřeby energie a emisí ze skleníkových plynů," uvedl Bartoš.

„Především by to umožnilo jednodušeji dosáhnout snížení energetické závislosti naší země na dodávkách fosilních paliv z Ruska. A to ani nemluvím o největším benefitu, tj. menších nákladech na bydlení pro občany ČR," zdůraznil Bartoš.

S ohledem na koordinaci předsednictví EU se Bartoš sešel také se švédským státním tajemníkem Mattiasem Landgrenem a řešili spolu koordinaci aktivit v rámci předsednického tria. Švédsko totiž bude EU předsedat od 1. ledna 2023. Podle vyjádření Bartoše jednali o možnostech změn v problematice veřejné podpory pro zvýšení dostupnosti bydlení širším skupinám lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…